Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring frias för cyklists död

En 80-årig bilist frias från anklagelser om att ha vållat en cyklande 70-årig kvinnas död i trafiken i Sala 2009.

Annons

Det var den 11 augusti vid lunchtid som den 80-årige Salabon, en mycket erfaren bilist med körkort sedan 1948, parkerade bilen på Vasagatan. Därefter öppnade han bilens förardörr för att ta sig ut. Innan han hann det körde en 70-årig cyklande kvinna på dörren, föll i gatan och slog sig så illa att hon några dagar senare avled i hjärnblödning.

70-åringen erkände i förhör att han kan ha varit oaktsam och inte tittat nog i backspegeln innan han öppnade dörren, och det hela gick till rättegång i Västmanlands tingsrätt då 70-åringen åtalats för vållande till annans död.

Tingsrätten fäster sig dock vid det faktum att 80-åringen först öppnat dörren, sedan svängt ut benen, höll sig i dörren och precis rest sig. Då inträffade olyckan.

Tingsrätten konstaterar att 80-åringen inte är särskilt snabb i rörelserna.

Händelseförloppet talar inte för att han ”slängt upp dörren” rakt framför den cyklande 70-åringen. I stället, anser tingsrätten, har dörren stått öppen en kort stund.

Tingsrätten spekulerar i olika orsaker till varför den cyklande kvinnan inte såg dörren – kanske höll hon inte tillräckligt avstånd i sidled, kanske drabbades hon av en vindpust, kanske hade hon uppmärksamheten riktad på annat håll.

Men faktum kvarstår – dörren hade stått öppen ett tag när olyckan inträffade och därigenom kan inte 80-åringen lastas för att 70-åringen kört in i den.

Han frias därför.

Mer läsning

Annons