Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre fick inte duscha - på sex veckor

Tre åldringar på Jakobsbergsgården i Sala fick inte duscha på flera veckor. Nu har förhållandena lex Sarah-anmälts. 

Annons

Dessutom har en lex Maria-anmälan gjorts sedan en boende fått bulkmedel för magen i flera månader trots att det inte fanns någon giltig ordination.

Det är Sala kommuns vård- och omsorgsnämnd som gjort lex Sarah-anmälan om vad som kallas "påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande". I anmälan talas det om att enskilda medarbetare underlåtit att genomföra arbetsuppgifter enligt genomförandeplan.

Det har inneburit att tre brukare/boende inte fått duscha. I ett fall dröjde det två veckor, i ett annat tre veckor. En tredje person har inte fått duscha på sex veckor.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) uppger att det nu tas fram tydligare duschlistor, så att uteblivna insatser ska upptäckas snabbare. Dessutom förs mycket tydliga etiska diskussioner med personalen samt "vidtas arbetsrättsliga åtgärder".

Även en lex Maria-anmälan har gjorts gällande Jakobsbergsgården. En boende fick bulkmedel när ett intag av läkemedel mot tillfällig smärta orsakade förstoppning. Den generella ordinationen gällde för max tre dagar. Men behandlingen fortsatte trots det i flera månader. Enligt anmälan har det långvariga bulkmedelsintaget kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Mer läsning

Annons