Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fårras importeradsom embryon till Sala

I juni kommer ett 60-tal omdebatterade lamm att födas. De importerades som embryon till Sverige och växer nu i en besättning tackor  i Sala.

Annons
Så här ser det ut när dorperfåren tappar sin ull. Den faller av i

Fredagen blev en omtumlande dag för fåruppfödaren Ingegerd Eriksson i Sala.

I höstas fick hon dispens av Jordbruksverket för att importera fårembryon av rasen dorper till Sala. Jordbruksverkets veterinär övervakade när en Kanadensiskt veterinärteam opererade in embryona i "svenska" tackor i februari.

Under fredagen tog en debatt fart i riksmedia där den importerade fårrasen kallades "monsterfår".

- Jätteledsamt. Det är en vanlig köttfårras. Jag tycker jag gör något som är positivt för svensk fåravel, säger Ingegerd Eriksson.

Ingegerd Eriksson har bott utomlands i Kanada och Mexico i över 20 års tid. I båda länderna har hon ägnat sig åt fåravel. Efter att ha provat fyra, fem raser fastnade hon för dorper. Dorpern är mycket använd bland annat i sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

När hon bestämde sig för att flytta hem till Sala igen ville hon först ta med sig levande djur. På grund av smittskyddsfrågan ansökte hon istället om dispens för import av embryon. Jordbruksverket gav dispens till något som annars är förbjudet i Sverige.

Kommer tackorna att få svårt att lamma för att lammen är extra stora?

- Nej. Dorper är ett normalstort får, framavlat just för att vara lättskött. Det innebär också okomplicerade lammningar.

Tackorna fick embryona inopererade genom ett titthålsingrepp. Före ingreppet sövdes djuret, rakades på magen och vaknade igen efter två minuter.

Varför vill du ha just rasen dorper?

- Jag vill inte hålla får för ullens skull, utan för kött. En dorper behöver man inte klippa, den fäller själv ullen. Djuret ger mycket kött på ett bete som kan vara ganska magert.

- Jag vill få en produkt som vi kan tjäna tillräckligt på.

Kommer fåren att klara av svenskt klimat?

- Det är jag säker på. Mina får går ute året om, men har en lada att gå in i. Nu får vi se om dorpern kommer att må bra här. Om klövarna klarar blötan, bland annat. Våra djur ska må bra.

Ingegerd Eriksson satsar på en besättning på 100 tackor. Just nu har hon 93. Ungefär 60 av dem har embryon från dorper som verkar växa på bra.

Förstår du att människor tycker det är otäckt att operera in embryon i får?

- Ja, det låter kanske konstigt. Samtidigt är det en teknik som använts på kossor i många år. Skillnaden är att vi inte kan göra det vaginalt på en tacka eftersom hennes anatomi och storlek inte tillåter det. Det måste bli en titthålsoperation.

Ingegerd Eriksson.

Vad är en dorper?

Dorpern är en korsning mellan fårraserna Horned Dorset och Persian men har sedan 40-talet varit registrerat som en egen ras.

Mer läsning

Annons