Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sexuppgifter om Salberga förnekas

Förra veckan avslöjades det att fyra anställda fått lämna Salbergaanstalten efter att ha haft kärleksrelationer med dömda fångar. Nya uppgifter säger att antalet är det dubbla.

Annons
Salbergaanstalten. Foto: Tony Persson/VLT Arkiv

De fyra kriminalvårdarna fick lämna sina arbeten på storfängelset Salberga i Sala sedan det uppdagats att de haft sex med intagna på anstalten. Händelserna ska ha inträffat mellan åren 2007 och 2009. Kärleksmöten skall bland annat ha skett i anstaltens pingisrum och var kända bland övrig personal och bland de intagna.

För två av de vårdare som slutade fortsatte relationen efter att de lämnat anstalten. I dag väntar en kvinna barn med en förflyttad intagen som friges först 2013. En annan före detta vårdare, en 49-årig Salakvinna, är spårlöst försvunnen sedan hon gift sig med en intagen efter hans frigivning.

I samband med avslöjandet sade Salbergas förre kriminalchef, Christer Fränneby att anstaltsledningen försökt undvika rekryteringsmissar i samband med att fängelset nyanställde kriminalvårdare. Alla kriminalvårdare får också en utbildning i hur de skall förhålla sig till de dömda. Samtidigt konstaterar han att det i enstaka fall händer att vårdare i sin kontakt med dömda får svårt att skilja på var gränsen går mellan arbete och privatliv och att relationen med en intagen blir för nära.

Själv känner Christer Fränneby bara till ett fall där en kvinnlig kriminalvårdare haft ett förhållande med en dömd fånge.

– Jag känner bara till ett ärende under min tid. jag jobbade där i nästan tre år, säger Christer Fränneby.

En källa med insyn i kriminalvården säger dock att betydligt fler anställda än fyra fått lämna Salbergaanstalten under åren på grund av att de haft relationer med intagna. I praktiken skulle det handla om mer än dubbelt så många.

–Nio personer har endera sagt upp sig eller fått sparken på grund av att de haft nära relationer, säger källan.

Om samtliga fall gått så långt som till sexuella relationer är däremot inte källan säker på.

Kriminalvårdens stabschef för regionen, Henrik Svärd, bekräftar att fyra tidigare anställda haft kärleksrelationer med fångar. Några fler känner han dock inte till.

– Det vi har kännedom om från ledningens sida är de fyra, och de har alla fyra sagt upp sig själva. Men det är klart att det blir ryktesspridning när media börjar skriva, säger Henrik Svärd.

Salbergaanstalten är landets största fängelse. Där jobbar i dag cirka 300 anställda, de flesta kriminalvårdare. Fängelset har 217 platser och de intagna har dömts för alltifrån mord till våldtäkter och grova sexövergrepp.

Mer läsning

Annons