Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensommar och åskväder – så skyddar du dig själv och hemmet

Nu under sensommaren finns det risk för ett och annat åskväder, vilket kan, om man har otur, leda till stora och kostsamma skador. För att undvika detta ger If informationschef Caroline Uliana sina bästa tips.

Annons

– Den enklaste och billigaste åtgärden är att dra ut alla sladdar när det åskar. Men det är ju inte alltid man är hemma. Därför är det säkrast att installera ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare som automatiskt slår av strömmen, säger Caroline Uliana i ett pressmeddelande.

Det är inte så vanligt att en villa träffas direkt av blixten, däremot är det vanligt att det blir överspänning från närliggande blixtnedslag i ledningarna. Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

Vanligast är att elektronik förstörs på grund av överspänning. Därför kan det vara bra att skapa kopior av alla viktiga dokument och semesterfoton.

– Tänk också på att säkerhetskopiera de viktigaste filerna på datorn. Förlorade familjebilder eller viktig information är inget man kan få tillbaka.

Enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala vårdas cirka 17 personer per år för skador i samband med åskväder. För att undvika detta bör man söka skydd inne, alternativt i en bil.

Här är Caroline Uliana tips på hur man kan skydda sig mot åskskador:

- Dra ut alla sladdar

- Installera jordfelsbrytare, ett åsk- och överspänningsskydd, samt en åskledare som leder ner blixten i marken.

- Är olyckan framme, se till att du då har en kopia (exempelvis på ett usb) på alla de viktigaste filerna och bilderna som du förvarar på din dator.

Mer läsning

Annons