Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexton västmanlänningar finns i Paradisläckan

Sexton västmanlänningar har identifierats i den så kallade “Paradisläckan”, framkommer i uppgifter från SVT och TT.

Annons

Observera att prickarna på kartan är utplacerade i mitten av de berörda postnummerområdena. De visar alltså inte den exakta platsen där personen bor.

SVT har i samarbete med nyhetsbyrån TT hittat 2 000 svenskar i de läckta dokumenten. 1035 av de svenskarna som man har hunnit identifiera hittills är folkbokförda i Sverige. Läckan avslöjar visar på hur toppolitiker, näringslivstoppar och välbärgade privatpersoner har kopplingar till några av världens skatteparadis – och hur de genom olika upplägg undviker att betala skatt.

De sexton västmanlänningar som förekommer i läckan är ojämnt fördelade över länet: Åtta av dem bor i Västerås kommun, tre bor i Surahammars kommun, tre bor i Köpings kommun och i Kungsörs och Arboga kommuner bor en i varje. Den person som bor i Arboga förekommer ospecificerat i läckan, resten har bolagsengagemang i Malta.

Av samtliga i Paradisläckan har 140 personer ingen folkbokföringsadress i Sverige. 46 av dessa har adresser i Portugal, 34 på Malta, resterande i länder som exempelvis Storbritannien, Spanien, Thailand och Norge.

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från juristbyråerna Appleby och Asiaciti samt 19 bolagsregister i skatteparadis och territorier med begränsad insyn.

Att man förekommer i läckan betyder inte nödvändigtvis att man gjort något olagligt, utan det kan finnas olika skäl.

Läs mer: Ny jätteläcka av dokument – visar hur rika undviker att betala skatt

Läs mer: Bono pekas ut som skattesmitare

Mer läsning

Annons