Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophämtaren Bengt blev en viral succé – har fått över 1 miljon visningar på Youtube

År 2013 lade Vafab Miljö upp en film på Youtube om en vanlig dag på jobbet för sophämtaren Bengt Löfling. Att den skulle få över 1 miljon visningar och fortfarande vara populär fyra år senare, blev en glad överraskning.

Annons
Filmen om hur det går till när Vafab Miljö hämtar sopor har blivit viral. Bild: Vafab Miljö/Skärmdump från Youtube

Tusentals klipp laddas upp på Youtube varje dag och endast en minoritet av dem når framgång. Den svenska Youtubestjärnan Therese Lindgren har till exempel runt 300 000 visningar på sina videos. Clara Henry har runt 100 000 visningar på sina. Svensken Felix "Pewdiepie" Kjellberg, som slagit internationellt och blivit en av världens största "Youtubers" har mellan 2 och 4 miljoner visningar på sina klipp.

Det är alltså svårt att nå miljonklassen på Youtube och konkurrensen är stor – men en video som lyckats är "En dag med farbror Bengt" som Vafab Miljö publicerade för fyra år sedan.

Det var en av flera informativa filmer som Vafab spelade in, som var riktade mot barn. Den om farbror Bengt blev en viral succé och har fått över en miljon visningar. Trots att det har gått fyra år delas den fortfarande friskt.

– Som vi har förstått det så handlar det mycket om att föräldrar till 3-4-åringar googlar "sopbilar" på Youtube, som ju små barn älskar. De har fått träff på filmen med farbror Bengt. Sen har det snabbt spridit sig, förklarar Annika Westerberg som är kommunikatör på Vafab Miljö.

Det finns många filmer på Youtube om sopbilar och få av dem har nått samma framgång. Annika Westerberg tror att förklaringen kan vara filmens genomarbetade handling, manus och att berättarrösten inger en bra stämning. Rösten tillhör Bertil Mattsson som tidigare jobbade på Vafab Miljö, medan Jesper Lange står för handlingen.

I filmen får barnen bland annat lära sig att det låter väldigt mycket när kärl med glasflaskor töms och att glaset sedan ska smältas för att kunna bli nya flaskor.

– Om vi får skicka med ett tips från farbror Bengt i dessa tider så är det att se till att soporna inte fryser fast i soptunnan. Se till att inte bruna påsen blir för blöt, ta gärna två påsar och skaka lite på tunnan innan tömning, säger Annika Westerberg.

Här kan du se filmen på Farbror Bengt:

Mer läsning

Annons