Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta deltidsbrandmän drar tillbaka sina uppsägningar

1 maj var dealine – därefter skulle 40 deltidsbrandmän försvinna från Hallsta- och Sura-området. Nu har dock Virsbo fått tillbaka åtta deltidare.

Annons

"Efter operation övertalning och lokalt erbjudande om ersättning utöver kollektivavtalet" har åtta deltidsbrandmän i Virsbo tagit tillbaka sina uppsägningar, skriver P4 Radio Västmanland.

Det var åtta av de 14 deltidsbrandmännen i Virsbo som sagt upp sig efter att deltidsbrandmän landet över sagt upp sig i protest efter sämre ersättning i och med det nya löneavtalet som trädde i kraft i samband med månadsskiftet.

Totalt var det 14 deltidare i Virsbo, 13 i Surahammar, 9 i Hallstahammar och fyra i Kolbäck som hade sagt upp sig inför månadsskiftet. Att Mälardalens brand- och räddningsförbund, MBR, nu kunnat lockat tillbaka åtta deltidsbrandmän ser arbetsgivarsidan förstås som en delseger.

Nu återstår att försöka locka tillbaka fler av deltidsbrandmännen för att räddningstjänsten ska gå att bedriva som tidigare. Utan deltidsbrandmännen kommer exempelvis rökdykarinsatser att ta längre tid – räddningstjänsten i Hallstammar och Surahammar behöver då vänta in hjälp från andra stationer i omkringliggande kommuner.

– Jag ser det som hedrande att de (i Virsbo) kommer tillbaka. MBR och jag ska förvalta deras förtroende, att de kommer tillbaka trots förväntningar på lön och dylikt, säger Björn Svensson, avdelningschef för RIB-stationerna, som deltidskårerna kallas, på MBR, till Radio Västmanland.

Läs mer: Läget akut för räddningstjänsten – 30 brandmän fattas fortfarande

Mer läsning

Annons