Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt falskt barnbarn lurade äldre kvinna

Ännu en äldre kvinna i länet har råkat ut för förslagna bedragare – metoden är spridd över hela landet.

Annons
Om polisen ska kunna ingripa med framgång mot brottslingarna krävs ofta att brottet anmäls så nära inpå brottstillfället som möjligt. Tyvärr görs inte det alltid, av olika anledningar. Den lurade kanske skäms eller vill diskutera saken med anhöriga innan anmälan görs.

Under torsdagen berättade vi om ett falskt barnbarn som under dagen lurat en äldre kvinna i centrala Västerås.

Det visar sig under fredagen att kvinnan i Västerås inte var den enda som blev besökt – och lurad.

Under fredagen har anhöriga till en äldre kvinna i norra delen av Surahammars kommun anmält att kvinnan råkat ut för samma sak – ett utstuderat bedrägeri som profiterar på äldre människors vänlighet och vilja att hjälpa barn och barnbarn.

I det nu aktuella fallet blev den äldre kvinnan i norra delen av Surahammars kommun under torsdagen uppringd av en kvinna som påstod sig vara den äldre kvinnans barnbarn. "Barnbarnet" behövde låna pengar och lyckades övertala den äldre kvinnan. En bekant till "barnbarnet" skulle hämta bankkortet och på så sätt låna pengar.

Sagt och gjort.

Inte förrän under fredagen upptäckte anhöriga – äkta anhöriga – till den äldre kvinnan att hon blivit lurad och gjorde polisanmälan.

Vi har även tidigare skrivit om de många fallen, bland annat om "barnbarn" som försökt luras"barnbarn" som lyckats – och "barnbarn" som hamnat i finkan.

Polisen har information på sin hemsida om vad man ska göra för att skydda sig om man är äldre eller funktionsnedsatt. Man ger också information om hur viktigt det är att anmäla, antingen via telefon 112 om det är pågående brott och/eller man ser den skyldige, eller 11414 om brottet inträffat tidigare och den skyldige försvunnit.

Även om man tycker att det är pinsamt att man blivit lurad och är rädd och ledsen vill polisen att man polisanmäler så fort som möjligt – det innebär att det finns en chans att den skyldige åker fast. Dessutom är en polisanmälan ofta en förutsättning för att man ska få ersättning från försäkringsbolaget.

Mer läsning

Annons