Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sura-bruket slipper böter – bevisen för brott för vaga

Surahammars bruk åtalades för att över en månad i efterhand rapporterat om de förhöjda oljehalterna i utsläppsvattnet. Men tingsrätten friar i brist på bevis på brott.

Annons

I februari 2016 mättes för höga halter av olja i Surahammar bruks utsläppsvatten som rann ned i kommunens spillvattennät. Utsläppen ska ha stoppats i mars när provresultaten kommit, filtren kontrollerats och nya prover som varit godkända tagits.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Fler struntar i att betala för barnomsorg – kostar kommunen hundratusentals kronor

I april 2016 meddelades tillsynsmyndigheten länsstyrelsen om de förhöjda värdena. Alldeles för sent menar åklagaren som pekar på att vid en driftstörning som kan skada människors hälsa eller miljön så ska tillsynsmyndigheten underrättas omgående.

Surahammars bruk åtalades därför för försvårande av miljökontroll. Åklagaren menade att bolaget skulle betala en företagsbot på 50 000 kronor.

Läs även: Ledning föll över lok – alla kvällens avgångar väntas ställas in

Surahammars bruk menade i sin tur att det inte handlat om någon driftstörning och därför inte någon risk för människor eller miljö. Istället hävdar de att det måste varit något fel på provet eller analysen.

Västmanlands tingsrätt friar bruket och skriver i domen att det inte har bevisats att någon driftstörning inträffat. Utan driftstörning finns heller inget krav på anmälningsplikt resonerar tingsrätten, alltså har Surahammars bruk inte brutit mot några regler.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Åklagaren kräver livstid för Möller: ”Vi kan definitivt slå fast att Aki Paasila inte drunknade i Hjälmarens vatten”

Mer läsning

Annons