Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna dricker mer mjölk – bönderna får mer betalt

Det är efterfrågan på mjölk och grädde som gjort att mjölkbönderna nu får en högre ersättning.

Annons

Den låga ersättningen har gjort att många mjölkbönder i Sverige har tvingats lägga ner sin verksamhet. Den svenska mjölken räcker i dagsläget inte till för att kunna producera så mycket grädde och smör som konsumenterna efterfrågar, rapporterar Sveriges Radio. Foto:   Fredrik Sandberg / TT

Mjölkböndernas ersättning kommer att höjas med cirka 10 till 20 öre per kilo mjölk. Detta efter att efterfrågan på mejeriprodukter blivit allt större.

– Efterfrågan är stor på svenska produkter och det har gjort att man har kunnat höjt priserna. Det återspeglar sig också i hur mejerierna kan betala mjölkbönderna, säger Jonas Carlberg, chef på LRF Mjölk i en intervju med Sveriges Radio.

Arla och Skånemejerier höjde sina bönders ersättning med cirka 19 öre den 1 juli, och Norrmejerier kommer från och med augusti och september höja med 10 respektive 20 öre per kilo mjölk.

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund kommer detta innebära att majoriteten av de svenska mjölkbönderna får mellan 3,30 och 3,40 kronor per kilo mjölk, vilket är en höjning med cirka en krona per kilo från förra året.

Läs också: LRF-ordförande: "Jag blir illa berörd av böndernas situation"

Mer läsning

Annons