Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggeriförbud upphävdes i Sala – kan klubbas igenom i annan kommun

För sex år sedan försökte Sala införa tiggeriförbud i kommunen, men förslaget fick genast avslag från Länsstyrelsen. Nu har Vellinge kommun lagt fram samma förslag – vilket, till skillnad från Sala, kan komma att bli verklighet enligt professorn Folke Johansson "Det är full möjligt att man får igenom det".

Annons

2011 ansökte Sala om tiggeriförbud, vilket efter bara några dagar upphävdes av Länsstyrelsen.

Läs tidigare artikel: Tiggeriförbud upphävt

Nu vill Vellinge kommun införa samma förbud, rapporterar Dagens Nyheter, något som Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala, säger till SVT Västmanland är fel väg att gå.

I DNs intervju med Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med kommunpolitik som expertområde, berättar han att det är fullt möjligt att förbudet i Vellinge kommun klubbas igenom, då det handlar om vissa avgränsade områden.

– Nu är det bara fyra ställen. Det är full möjligt att man får igenom det. Det borde man klara, säger Folke Johansson i intervjun med Dagens Nyheter.

Till skillnad från Salas avslag 2011 kan Vellinges förbud bli verklighet år 2018. Foto: Björn Lindgren / TT

Carola Gunnarsson berättar att hon glad för att förbudet i Sala inte klubbades igen.

– Vi är glada att länsstyrelsen sa nej. Vi är alla medvetna om att det inte är ett bra sätt att hantera problemen. Frågan om tiggeri där det framförallt är EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien som tigger i Sverige, måste hanteras på en annan nivå, säger hon i intervjun med SVT Västmanland.

Hon berättar att bakgrunden till att kommunen försökte införa tiggeriförbud år 2011 var för att man kunde se små barn tigga på gatorna i Sala, och att varken kommunen eller polisen kände att man kunde hantera problemet.

Carola berättar att man inte längre ser tiggande barn i Sala, utan numera är det bara ett fåtal vuxna. Och som respons på Vellinge kommuns förslag säger hon;

– Jag har full respekt för att man i Vellinge kommun har fattat detta beslut, men jag delar inte deras uppfattning om att ett tiggeriförbud är rätt väg att gå. Det här är en fråga som måste hanteras på en annan nivå, avslutar intervjun med SVT Västmanland.

Läs också: Georgi kommer allt närmare sin dröm om ett liv utan tiggeri

Mer läsning

Annons