Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersökning: Allt fler unga västmanlänningar mår dåligt

Allt färre ungdomar i Västmanland mår bra. Det dystra budskapet framgår av en undersökning som Region Västmanland gjort.

Annons

Undersökningen "Liv och hälsa ung" genomförs årligen av Region Västmanland bland länets skolelever i årskurs 7 till 9 samt till de som går andra året på gymnasiet. Syftet är att "öka kunskapen om ungdomars behov och synliggöra deras livssituation".

Årets upplaga av undersökningen visar på en generellt nedåtgående trend för måendet hos ungdomar i de åldersgrupperna. Värst är det för tjejer i årskurs 9, där andelen som uppger att de mår bra eller mycket bra har minskat från 78 procent till 64 procent mellan 2012 och 2017.

Även den upplevda skoltrivseln hos de undersökta grupperna, som tidigare ökat, minskar nu tydligt och störst är minskningen i årskurs 9.

– Trots att färre ungdomar mår bra, rapporterar ändå 88 procent att de är nöjda med sin fritid. Och när det gäller levnadsvanor har en del utvecklats positivt med minskade alkohol-, narkotika- och rökvanor, medan andra som sömn- och frukostvanor har utvecklats negativt, säger folkhälsoplanerare Linnea Paulsson i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons