Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås hetare än normalt 2017 – trots kylig sommar

Det blev bara fem högsommardagar för Västerås 2017. Ändå landade årstemperaturen på mer än en grad varmare än normalt.

Annons

Väderstationen i Västerås började mäta lufttemperaturen år 1859, vilket är bland de första i landet. Den normala årstemperaturen i Västerås, som baseras på ett medel mellan år 1961 och 1990, har legat på 6,0 grader. 2017 visar siffrorna att årstemperaturen landade på 7,2 grader enligt statistik för SMHI som nyhetsbyrån Siren tagit fram. Alltså 1,2 grader varmare än normaltemperaturen.

Generellt blev 2017 ett varmt år i Sverige, men utan några värmerekord enligt SMHI:s lokala statistik från ett hundratal stationer över hela landet. Temperaturerna låg i allmänhet 1-2 grader över det normala. De största avvikelserna mättes i norra Götaland och sydligaste Svealand.

– Framför allt den kyliga sommaren drog ned medeltemperaturen under året, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Sjönära boende ordnar själva turer till mataffären: ”Det är ens överlevnad”

Den högsta temperaturen som uppmättes 2017 i Västerås var 26,9 grader, den 27 maj. Som mest sjönk temperaturen till -20,2, den 6 januari. En bra bit ifrån rekorden på 36 grader år 1933 och -31,8 år 1979.

Globalt sett handlade det om det preliminärt varmaste året någonsin utan en så kallad El Nino-effekt, med betydligt mer dramatik på väderfronten än i Sverige. Värmen och torkan bidrog till kraftiga orkaner över Atlanten under sensommaren, liksom till förödande skogsbränder på många håll.

– Någonstans finns det alltid lite kallare områden på jordklotet och under fjolåret låg de i högre utsträckning över Skandinavien. Framför allt fick vi aldrig del av den rekordvärme som drabbade Sydeuropa under sommaren. Men det gäller att komma ihåg att det trots allt var varmare än normalt även här, säger Sverker Hellström till Nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Besvärligt snöväder inledde veckan: "Men det finns hopp om sol"

Foto: Michael Probst

Mer läsning

Annons