Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1000 samlades mot knarket

Cirka 1000 personer samlades på Sigmatorget på lördagseftermiddagen för att säga nej till narkotika i Västerås. Om alla hjälps åt gör vi skillnad, var det eniga budskapet.
- Öppna dina ögon, lyssna, reagera och agera, uppmanade Hans Björk, som tagit initiativ till manifestationen.

Annons
Foto: Margareta Andersson

En lång rad talare underströk att narkotika tar liv i onödan. Där fanns politikerna Ulla Persson (S) och Elisabeth Unell som båda menade att samverkan är ett sätt att få bort knarket.

Sångaren Fredrik von Gerber gav en känga åt vuxna som inte bryr sig och påpekade att skolk är ett första tecken på att något är fel.

Narkotikapolis Per-Erik Lundberg sade att det ofta är elever som säljer knark till på skolor och att hasch är den vanligaste drogen.

Landstingsråd Denise Norström (S) berättade att drogen MDPV medför att det numera finns bältessängar och vakter på akutmottagningen och att personalen börjat med överfallslarm.

Narkosläkaren Lennart Klaar beskrev hur det går till när MDPV-påverkade kommer till sjukhuset och ofta vårdas långa tider på intensiven för att överleva.

Christer Karlsson från Kris sade att total drogfrihet är enda sättet att sluta knarka.

Per-Olof Rask från Västerås stad höll ihop manifestationen, där ansikten, fötter och fingrar långsamt stelnade i kylan, medan många ändå kände en värme.

Eva Karlsson, mamma till Kim som dog av en överdos, uppmanade alla att vara vaksamma.

- Låt vår historia vara ett varnande exempel. Ingen går säker, sade hon.

Mer läsning

Annons