Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12-åringar får full frihet på nätet

Alla elever från årskurs 6 och uppåt får fri tillgång till hela internet – oavsett vad föräldrarna anser. Det är konsekvensen av Proaros nya pedagogiska inriktning.

Annons

Lars Kallsäby (C), ordförande i Proaros styrelse, kan inte ladda hem programvara till sin tjänstedator i Stadshuset och det finns också begränsningar i vilka sidor han får besöka.

Han saknar – i likhet med de flesta av oss – administratörsbehörighet för sin dator.

Sådan behörighet kommer däremot Västerås 12-åringar att få, åtminstone de som går i kommunala skolor. 2011 ska nämligen alla elever i årskurserna 6–9 ha utrustats med varsin laptop – och det fulla ansvaret för hur den används.

– Utgångspunkten är öppet och fritt. Det är klart att det är ett jättestort ansvar. Men det finns risker med allt, säger Lars Kallsäby.

Hur många elever kommer inte att porrsurfa på sina datorer? Det hör väl till åldern att lockas av det förbjudna?

– De kanske gör det en gång, sedan kommer de nog på att det var ju inte så bra. Sedan får man ha etiska diskussioner i skolan om vad man ska göra och inte göra, säger Lars Kallsäby.

Projektledare för datorsatsningen är tjänstemannen Bitte Henriksson. Hon är också optimistisk angående barnens förmåga att ta ansvar.

– Vår förhoppning är att de ska förstå att gränsen går ihuvudet och inte i datorn, säger hon.

Lotta Wiberg, psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm, är inte lika hoppfull.

– Att kommunen utrustar barnen med datorer så att de kan ladda ned vad som helst är självklart inte bra. De är ien utforskande ålder och har inte omdöme att avgöra vad som är bra för dem, säger hon.

Philip Eskridge är chef för Västmanlands barn- och ungdomspsykiatri. Han anser egentligen inte att frågan ligger inom hans kompetensområde, men uttrycker ändå sin personliga åsikt.

– Att det inte är riskfritt förstår väl alla vuxna, säger han.

Lars Kallsäby medger att det kan finnas risker, men menar att reformen är nödvändig.

– Jag är mer oroad över att vi inte har tillräckligt höga skolresultat. Att vi inte rustar eleverna för den hårda verklighet som väntar.

Många föräldrar använder i dag olika program för ”parental control” för att minska risken för att deras barn kommer i kontakt med olämpligt material via nätet. Den åtgärden blir verkningslös när skolan ger eleverna fri access.

– Skolan går in och tar över föräldrarollen, säger Lotta Wiberg.

Enligt projektledare Bitte Henriksson kommer datortrafiken att övervakas och elever som laddar hem olämpligt material från nätet kan identifieras i efterhand.

Mer läsning

Annons