Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 länsbor fick djurförbud

51 djur, mest sällskapsdjur, men också kor och hästar, tog läns-styrelsen i beslag under förra året.

Annons

13 djurägare miste inte bara sina djur förra året, de blev förbjudna att skaffa nya djur, i varje fall djur av samma art som beslagtagits.

Det handlar om djurägare som länsstyrelsens kontrollanter bedömer inte kan ta hand om sina djur. Det kan handla om försumlighet och slarv, men också extremare former av vanvård och djurplågeri.

Men varför togs fler djur om hand i Västmanland i förhållande till folkmängden än i de flesta andra län? Finns det fler försumliga djurägare här, eller är bara läns-styrelsen mer aktiv?

– Det är svårt att svara på. Vi hade i varje fall ingen kampanj förra året. Länsstyrelsen gjorde bara sitt vanliga arbete, säger Emma Svensson, samordnare för djurskydd på länsstyrelsen.

Vilka djur tas om hand?

– Oftast handlar det om sällskapsdjur, majoriteten är katter, men hundar förekommer också. Men det kan också vara en del lantbruksdjur, som nötkreatur eller häst. Jag har också för mig att vi tog hand någon enstaka papegoja och orm förra året.

51 beslagtagna djur är dessutom en siffra i underkant. Även polisen tar hand om djur, och där kallas länsstyrelsen först in i efterhand och räknar inte med detta i sina siffror.

De 13 som fick djurförbud har antingen begått upprepade försummelser mot djur, eller har varit inblandade i ett mycket allvarligt fall.

Mer läsning

Annons