Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 miljoner kronor till MDH

Mälardalens högskola får 13 miljoner kronor i statligt bidrag till skolforskning. Pengarna räcker till lön för 10 till 15 doktorander.

Annons

Forskningsprojekten handlar bland annat om hur svenska skolbarn ska få bättre skolresultat.

– Det här är det största bidraget som vi har fått till skolforskning, säger Anna-Maria Jonuks, informatör vid Mälardalens högskola.

6 miljoner kronor har gått till projektet Gränsland, broar och passageriter. Projektet vill lösa en del av gåtan kring varför svenska skolbarns resultat blir allt sämre jämfört med andra länders barn. Forskarna ska undersöka om det har att göra med förskolan. Pedagogiken i förskolan och i skolan är helt olika. Kan det påverka barns lärande?

Ett annat stort projekt som pengar ska undersöka hur speciallärare och specialpedagoger bäst arbetar i olika problematiska situationer i skolan. Forskningsresultaten kan påverka hur speciallärare och specialpedagoger utbildas i framtiden.

Ett tredje forskningsprojekt, men av helt annan typ, har också fått statligt stöd. Det handlar om att undersöka historia och mening i fransk upplysningslitteratur, en litteraturform som framförallt blomstrade på 1700-talet.

Exakt hur många forskarjobb som de statliga pengarna ger under de kommande åren är ännu inte klart, men det borde vara mellan 10 och 15, uppger Anna-Maria Jonuks. En del forskare kommer att nyanställas, medan andra kanske redan i dag har arbete med andra projekt på MDH.

Mer läsning

Annons