Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14-årig stjärnfotograf – Linus från Skultuna tog strålande bild av Vintergatan

Fredagskvällen bjöd på perfekta fotoförhållanden i Skultuna. Nymåne, stjärnklart och en vintergata som bjöd på show på himlavalvet.

Annons

– Runt nio på kvällen så åkte jag till Sågdammen utanför Skultuna, det är ett ganska bra ställe att fota från för där är det ganska mörkt, berättar Linus Olofsson.

Linus Olofsson bor i Skultuna. Han började fota på sommarlovet för ett och ett halvt år sedan. Då tog han över sin mammas systemkamera eftersom ingen använde den.

– Jag började experimentera med slutartider och bländare och blev mer och mer intresserad.

Fredagskvällens bild på vintergatan är han nöjd med. Den fick också många tummar upp i facebookgruppen Du vet att du är från Skultuna när . . .

– Jag har faktiskt inte fotat så mycket stjärnor, det är inte så lätt. Det är inte så ofta det är bra väder heller.

Fredagskvällen bjöd på nymåne, det är bra för annars kan månen störa ut stjärnorna med sitt starka ljus. Vid Sågdammen är det heller inte så mycket ljus från närliggande samhällen. Stadsbelysning ger mer ljus än man tror.

– Stativ är ju ett måste. Den här bilden tog jag med slutartid 30 sekunder, man måste ha kameran öppen ganska länge för att få in allt ljus. Sedan får man försöka ta flera bilder, testa lite olika inställningar.

Visst är det nästan så det blir svårt att släppa greppet om vinternätterna när man ser Linus stämningsfyllda bild, även om en längtar till vår och ljus?

För våra Plus-kunder:

Nostalgi – Är det bra att bo i Skultuna?

Västerås Officersmäss gamla husa Rut spökar för personalen: "Kanske vi får hit spökjägare"

Vintergatan fotograferad från Sågdammen utanför Skultuna av 14-årige Linus Olofsson.
Linus Olofsson, Skultuna.Foto: Privat

Mer läsning

Annons