Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

146 miljoner till Northvolts pilotanläggning i Västerås

Energimyndigheten har beviljat stöd upp till 146 miljoner kronor till Northvolts planerade pilotanläggning i Västerås, Northvolt Labs.

Annons

Uppdaterad 18.03Projektet handlar om att bygga och driftsätta en pilotanläggning för tillverkning av litiumjonbatterier i Västerås. Utöver att testa och validera en ny produktions- och processmodell som möjliggör batteritillverkning med lägre miljöpåverkan, ska pilotanläggningen också fungera som ett centrum för forskning och utveckling kring hållbar och flexibel batteriproduktion.

Läs mer: Scania och Northvolt i samarbete – investerar närmare 100 miljoner kronor

– Sveriges unika trygga, konkurrenskraftiga och gröna energisystem är en viktig faktor i etableringen av ny industri och skapa nya jobb. Transportomställningen till elektrifiering skapar nya möjligheter och en storskalig batteriproduktion är viktig för Sveriges centrala roll i den omställningen och för att minska klimatpåverkan av transportsektorn hos oss i Sverige och globalt, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma i ett pressmeddelande.

Energimyndighetens beslut om stöd till Northvolt Labs skapar också förutsättningar för ett ekosystem av svenska företag i hela batterivärdekedjan - från råvaror till batterisystem.

För våra Plus-kunder: Batterifabriken i Västerås granskas av EU:s investeringsbank – Northvolt vill ha lån

Pilotanläggningen i Västerås planeras sysselsätta cirka 100 personer, exklusive personal för forskning och utveckling. I ett senare skede kan fabriken i Skellefteå generera ytterligare 2 500 jobb. Pilotanläggningen i Västerås är ett avgörande första steg för den etableringen.Närings- och innovationsminister Mikael Damberg om energimyndighetens stöd:

– Det är både ett sätt att framtidssäkra stora delar av svensk industri så att vi ligger i framkant av elektrifieringen av fordonsflottan men det är också en väldigt viktig miljöinsats.

Ministern fortsätter:

– För regeringen är allting som har med elektrifieringen av fordonsparken en strategiskt viktig fråga. Därför är jag väldigt glad över att energimyndigheten har gått in i det här som man har gjort. Planerna på verksamheten i Västerås har ju verkligen tagit ett väldigt stort skutt framåt så det känns väldigt bra för en näringsminister i dag att energimyndigheten har fattat det här beslutet.

Hur ser du på summan, det är 146 miljoner på fem år, knappt 30 miljoner per år?

– Det är ju myndigheten som fattar beslut men det är inte ofta myndigheten går in med så här mycket pengar i ett och samma projekt, det säger ju någonting av betydelsen av det. Men det är också, vad jag förstår, att det ställs krav på att Northvolt ska följa ett antal målsättningar för att få utbetalningarna i efterhand. Det här är en grundplattform för innovation som jag tror Norhvolt är glada för. Det visar att man har har gjort förarbetet och att har presterat ett starkt case för en pilotanläggning i Västerås. Jag tror att det här var väldigt viktigt för projektets framtid, säger Mikael Damberg.

Om stödet

Energimyndigheten har beslutat att stötta Northvolts pilotanläggning för batteritillverkning med högst 146 miljoner kronor. Projektet är indelat i flera faser och sträcker sig från 2018 till slutet av 2023. Stödet motsvarar 20 procent av de stödgrundande kostnaderna. De villkorade utbetalningarna av stödet sker i olika etapper, förutsatt att Northvolt säkrat samfinansiering och uppnår övriga delmål i projektet.

För våra Plus-kunder: Teljebäck efter ja till Northvoltavtal: "Viktigt att hålla tempot uppe"

Foto: Lars Pehrson/ TT, Arkivbild

Mer läsning

Annons