Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 brandgrannar evakueras

(Uppdaterad 21:16) Det råder explosionsrisk i närheten av branden på Norra Gryta. Sexton grannfamiljer får inte komma in i sina hus igen förrän på söndag eftermiddag.  

Annons

Sexton hushåll påverkas av räddningstjänstens avspärrningar, som gäller till klockan 17 i morgon, söndag. De bor alla inom 300 meter från det brinnande huset på Vildvinsvägen och var utsatta för risk i samband med att gasflaskor i garaget kan explodera.

– Det är acetylen-svetsflaskor. Om de exploderar är det som en bomb i stort sett, med splitter och allting, säger Anders Nygren, inre befäl på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Räddningstjänstens försök att under kvällen skjuta sönder gasflaskorna misslyckades.

– Det gick tyvärr inte, för att man kunde inte se ordentligt. Vi måste hålla 300 meters avstånd på grund av vår egen säkerhet, så därför kan vi inte komma fram och släcka heller, säger Anders Nygren. 

Räddningstjänsten använder vattenkanoner som fylls på av två tankbilar. Det brinner fortfarande i den drabbade fastigheten, men det är inte längre någon spridningsrisk till husen runtomkring. Polis och räddningstjänst kommer att finnas på plats under hela natten och morgondagen.

De evakuerade familjerna får hjälp av polisen och kommunens socialjour att hitta någonstans att bo tills dess att avspärrningarna hävs. De som man inte kan hitta annat boende till får tillbringa natten på hotell.

Enligt Socialjouren hade alla evakuerade vid 23-tiden fått någonstans att sova.

– Det har gått bra. De som hade behovet av det har fått hjälp av oss, men det var en del som kunde sova hos släktingar, säger Anna-Lena Olsson på Socialjouren.

Blev många barn evakuerade?– Nej, det är inget sådant område direkt.

Mer läsning

Annons