Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-årig elev dömd efter hot mot rektor

En 18-årig elev på Design Construction college i Västerås har dömts till dagsböter för att ha hotat skolans rektor.

Annons

VLT har tidigare i flera artiklar under hösten 2013 skrivit om den då oroliga situationen på skolan. Det blev så svårt att skolan polisanmälde att en eller flera elever förgiftat lärarnas kaffe och haft vapen, en kolsyrepistol, med sig till skolan.

Enligt vad skolans rektor uppgivit i polisförhör var den nu aktuelle 18-åringen inblandad i många av problemen och bråken på skolan. Rektorn hade därför haft många samtal med 18-åringen på grund av dennes uppträdande.

18-åringen hade fått en varning, därefter varit avstängd från undervisningen under en begränsad tid, samt erbjudits förflyttning till en annan skola, något som 18-åringen inte accepterade. Situationen trappades upp och 18-åringen utsatte rektorn för hot, vilka polisanmäldes.

I den situationen beslutades att 18-åringen skulle stängas av från under- visningen på Design Construction College och flyttas till annan likvärdig skola utanför länet.

Skolan tog också – det för en gymnasieskola i Västerås mycket ovanliga – beslutet att stationera två väktare på skolan för att ge elever och skolpersonal arbetsro och trygghet.

Bara några dagar efter det att väktarna började vistas på skolan kom 18-åringen dit, trots att han informerats om att han inte fick vistas i skolans lokaler.

Enligt vad rektorn upp- givit lyckades 18-åringen ta sig in på rektorns rum.

Rektorn sade åt honom att hon inte ville vara ensam med honom och att han skulle gå. 18-åringen lämnade inte rummet utan ville prata om att rektorn tidigare, i en upploppsliknande situation, ringt polisen.

Rektorn bad en av väktarna – som kommit till rektorns rum strax efter 18-åringen – att ta ut honom, men 18-åringen började då i stället hota rektorn.

Han sade bland annat ”du känner inte mig, du vet inte vad jag kan göra” och ”om du tror att vakterna kan stoppa mig har du fel”.

18-åringen lämnade dock rummet när en av väktarna ringde polis. Efteråt skaffades överfallslarm till rektorn och lärarna på det program där 18-åringen gick.

Enligt vad 18-åringen säger ville han diskutera skolbytet med rektorn och kände sig orättvist behandlad med anledning av att han förhörts av polisen om ett antal händelser där utredningarna lagts ner. Han hade inte avsikten att hota rektorn, men medgav att han sade en del dumma saker.

Västmanlands tingsrätt finner att 18-åringen uttalat sig på det sätt rektorn sade – vilket får stöd av väktarnas uppgifter. Eftersom väktare fanns i rummet anser tingsrätten inte att hoten var allvarliga. 18-åringen döms till 60 dagsböter à 50 kronor – 3 000 kronor – och 1 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons