Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 lägenheter behövs i Västerås

Mer mark att bygga på, bättre säkerhet för enskilda byggföretag och ökad rörelse i flyttkedjan behövs för att minska bostadsproblemen i Västerås.

Annons
Bostadsbristen kan hämma tillväxten anser Lars Eriksson socialdemokrat (S).

Det råder brist på hyreslägenheter i Västerås. Förutom mängden bostadslösa anser riksdagsledamot Lars Eriksson(S) att det kan innebära en risk att tillväxten i Västerås hämmas.

– Bostadsbristen är en allvarlig fråga som behöver lyftas fram. Om Västerås ska kunna fortsätta att växa krävs att staten är med och underlättar genom att skapa bättre regler.

Byggande av bostäder innebär risker för byggherrarna och det krävs att de företag som bygger nya lägenheter kan konkurrera med lägre hyror så att bostäderna blir tillgängliga för alla.

– För att göra det möjligt föreslår vi en särskild byggbonus för små lägenheter och att erbjuda statliga kreditgarantier vilket minskar riskerna. Nyckelfrågan är att också få till mer mark, säger Lars Eriksson.

Kommunalrådet Ulla Persson (S) anser att det som krävs är att kommunerna och byggherrarna samarbetar mer. Idag byggs 600 nya bostäder per år. Det behövs minst 100–200 fler för att det ska räcka säger hon.

– Vi måste jobba tillsammans för att få fram prisvärda lägenheter som många vill flytta till. Får man i gång flyttkedjan löser man mycket.

Mer läsning

Annons