Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 dömda för nätbedrägeri

Ligan annonserade ut varor på Blocket – och fler än 250 personer lurades på pengar. Bland de drabbade finns folk från Västerås och Hallstahammar.

Annons

Varbergs tingsrätt meddelade sin dom på torsdagseftermiddagen efter en 58 dagar lång maratonrättegång; 21 av de 22 åtalade befanns skyldiga och döms till varierande straff, de sju mest aktiva fick fängelse mellan ett och två år.

De sju huvudpersonerna annonserade ut varor – som inte fanns – på nätsajten Blocket och fick kunder över hela Sverige som förmåddes att betala in pengar, vanligtvis några tusenlappar. För att identifiera sig på Blocket använde de kapade identiteter, kapade kontouppgifter och skimmade kreditkort.

När de lade ut annonserna satt de vid olika allmänna datorer på internetkaféer, bibliotek och liknande för att inte datorernas IP-adresser skulle kunna leda polisen rätt.

Pengarna gick till bankkonton som tillhandahölls av några av de dömda som varit medhjälpare till bedrägerierna.

På så vis kunde inte bedrägerierna spåras omedelbart.

Medhjälparna har av tingsrätten straffats på varierande sätt beroende på hur aktiva de varit, från villkorlig dom och skyddstillsyn till ett halvår i fängelse.

Bland de över 250 personer som drabbats återfinns två västeråsare som lurades på 3400 respektive 3500 kronor, samt en man från Hallstahammar som lurades på 3000 kronor.

De dömda har också ålagts att återbetala de belopp – med ränta – som de lurat till sig.

Mer läsning

Annons