Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 procentig ökning av bostadsinbrotten

170 anmälningar om bostadsinbrott sedan april månad. Så många fall ligger på Torbjörn Möllbergs skrivbord i polishuset i väntan på att utredas.

Annons
Inbrott går knappt att skydda sig emot. Därför tycker polisen Torbjörn Möllberg att kassaskåp i nybyggda lägenheter borde vara standard.

- Vi gör verkligen allt vi kan för att lösa dem. Men månadsgamla inbrott, där målsäganden inte ens märkt att de haft påhälsning, de kanske vi inte lägger lika mycket krut på. Spårsäkringen i sådana fall skulle inte bli lika bra som om det gällde ett färskt inbrott, säger Torbjörn Möllberg.

Han är nationell samordnare när det gäller just bostadsinbrott och han hyser ett stort engagemang för just de brotten.

- Ens hem ska ju vara en plats där man är skyddad, där man ska kunna känna sig trygg. De drabbar individer som är helt oskyldiga.

Men ett är säkert -

flera av de 170 anmälningarna kommer att läggas ner.

Förra året, från 1 januari till 29 oktober, skedde 216 inbrott. I år, under samma tidsperiod, har det sket 262 stycken. Det är en ökning med 21 procent.

- Det är nästan omöjligt att skydda sig mot inbrott. Tjuvarna hittar hela tiden på nya metoder. De drar sig inte ens för att gå in i ett hus med larm - de vet att risken att åka fast är minimal. Är de fyra-fem personer som tar olika rum så är det ute inom tre-fyra minuter igen.

Och tjuvarna lär sig att hitta våra gömställen - det spelar ingen roll om vi gömmer pengar och dylikt i kylen, i frysen, eller under dem.

- Det bästa är att förvara smycken och andra värdeföremål i bankfack

Vilka är det då som begår inbrott?

. Det finns olika konstellationer, enligt polisen. Det kan röra sig om ”lokal busar” eller kringresande kriminella. På fyra dagar kan de hinna igenom Sverige, från färjeterminalerna i söder till Haparanda i norr.

- I bland kommer det en hel karavan med bilar, ibland är de färre. Ibland bor de kvar på orten och då stjäls det saker som tv-apparater eller andra tyngre saker - då har de något ställe att förvara grejerna på.

Vad gör polisen?

- Ja, vi samarbetar med andra polismyndigheter. Så fort ett gäng är på gång i Stockholm så vet vi nästan med säkerhet att de är på väg hit. Vi kontrollerar bilar och personer. Men det är klart att de är svårare att upptäcka eftersom de är okända för oss.

- Våra ”egna tjuvar här” har vi hyfsat kontroll på. Kan vi inte ta dem på bostadsinbrott, kan vi ta dem på andra brott. Då blir det en paus där ute.

Men enligt Torbjörn Möllberg är steget långt till att bli en inbrottstjuv. Det är lättare att göra inbrott i skolor och företag än att bryta sig in i folks hem.

- Det är någon slags hederskodex.

Och tjuvarna då? Ja, det är inga skummisar som smyger omkring i buskarna. Tvärt om - de kan uppträda som hantverkare för att smälta in, de kan vara klädda för att småstrosa eller motionera.

- De ser ut som vem som helst, säger Torbjörn Möllberg.

Mer läsning

Annons