Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åring anhållen för väskrycksvåg

En 23-årig man har anhållits i sin frånvaro, misstänkt för att ligga bakom vågen av väskryckningar mot äldre kvinnor i oktober. Polisen tror inte att mannen är kvar i Västerås.

Annons

Det var mellan den 11 och 26 oktober som 15 kvinnor mellan 80 och 85 år blev utsatta för väskryckare. Vid ett av tillfällena hittade polisen en cykel och lite kläder i närheten av brottsplatsen. Med hjälp av DNA  från kläderna har man nu kopplat en 23-årig man till brotten.

Polisen har konstaterat att mannen, som sedan tidigare är känd för liknande brottslighet, var i Västerås i oktober.

-När han försvann härifrån upphörde också väskryckningarna. Det styrker oss i tron att han utfört merparten av de här brotten, säger Börje Strömberg, informationschef hos Västmanlandspolisen.

I fyra fall tror sig polisen redan ha tillräckliga bevis för att kunna binda 23-åringen till brotten. Bland annat har vittnen kunnat ge bra beskrivningar av gärningsmannen. I ytterligare ett par fall har de drabbade kvinnorna kunnat ge en vagare beskrivning, men som ändå stämt bra överens med den misstänktes utseende och tillvägagångssätt.

Tror ni mannen utfört väskryckningar även på andra håll i Sverige?

-Det är svårt att säga. Vi har undersökt om det har varit liknande serier på andra håll, men säg att du gör två-tre stycken väskryckningar på ett ställe så kanske man inte reagerat på att det kan höra ihop, säger Strömberg.

Polisen vet inte var mannen är eller när han kan gripas, men man tror att han är kvar i landet.

Mannen misstänkts dock inte för samtliga väskryckningar i oktober. I några fall har väskryckare slagit till på moped. För väskryckningen som skedde i Skultuna den 28 oktober finns en annan misstänkt.

Mer läsning

Annons