Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 av 5 lastbilar kör för fort

Snabba lastbilar i Västmanland. Stan är en genomfartsled, menar Transportarbetareförbundet. Yrkeschaufförer är alltid värst, menar polisen.

Annons
Snabba chaufförer. Majoriteten av lastbilarna i länet åker för fort. Polisen är inte överraskad.Foto: Göran Widerberg

Majoriteten av lastbilarna i Västmanland kör för fort. Det var när Motormännen mätte hastigheten på över 3 100 lastbilar och bussar i hela Sverige i början av september som de nedslående resultaten gjordes.

– Många kör genom Västerås, där blir det 80 och många hinner inte sakta ner. Samtidigt är trafikrytmen mer stressig nu för tiden, säger Christer Karlsson som är ombud för Transportarbetareförbundet i Västerås.

– Genomfartsbilisterna kommer från hela världen, det är sällan våra hemma-åkare kör för fort eftersom de mest rör sig i stan, säger Karlsson.

Trafikpolisens chef Jörgen Bergfast har en annan uppfattning:

– De flesta yrkeschaufförer kör för fort, på de flesta platser. Vi jobbar med detta genom att kontrollera, men vi kan nästan aldrig dra in körkort eftersom överträdelserna är förhållandevis små för lastbilar, säger han.

Mätningarna i länet gjordes dels längs Salavägen, och dels på en sträcka i Heby.

– De bromsar för sent och axar för tidigt. Bussarna är helt klart bättre, men så har de ju 50 personer levande last också, säger Clas Blomberg på Motormännen i Västmanland som gjorde mätningen här.

På en rastplats väster om Västerås står tre tunga bilar med släp. Chaufförerna ger inte mycket för undersökningens resultat.

– Bilen kör inte fortare än 80, och jag kör inte på mindre vägar, säger en förare på engelska.

Mer läsning

Annons