Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7-åring fick fel diagnos av läkaren – blindtarmen sprack

Region Västmanland får kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Annons

Vårdpersonal i Region Västmanland får kritik efter att ha missat att diagnostisera och behandla en sjuårig pojke med inflammerad blindtarm, vilken resulterade i att den brast och pojken var tvungen att opereras akut. Det orsakade även onödigt lidande för barnet både under och efter sjukdomen.

Det var i mars förra året som pojken besökte akuten i Västerås med buksmärta, 40-gradig feber, huvudvärk och kräkningar. Pojken var öm kring naveln och på båda sidor nertill i buken. Läkaren bedömde att det var ett virustillstånd och pojken skickades hem med instruktion till förälder att återkomma om tillståndet förvärrades.

Nästa dag besökte ambulanspersonal bostaden. Pojken hade fortfarande ont, men läget bedömdes vara lugnt.

Dagen efter det kallades ambulans till bostaden igen, då hade pojkens smärtor blivit värre och han låg ihopkrupen. Hans mage var mjuk och oöm, men han hade feber. Ambulanspersonalen misstänkte inte eller nämnde inte blindtarmsinflammation, men ville ta med pojken till sjukhuset. Anhörig valde då att stanna hemma och avvakta och eventuellt ta barnet till familjeläkaren nästa dag.

I efterhand har berörd ambulanssjuksköterska sagt att han borde tagit med pojken ändå, men samtidigt fanns det utrymme för att avvakta.

Senare hade pojken så ont att han skrek. Enligt mamman var han vitgul i ansiktet och lealös när de kom till akuten. Där bad hon om dropp eftersom han inte hade ätit eller druckit på två dygn, men fick svaret att vänta.

Flera timmar senare fick hon oväntat beskedet att hennes son måste opereras akut för sprucken blindtarm. Vid det laget var hans buk full med vätska.

Mamman skriver i sin anmälan att pojken även i efterhand har mått mycket dåligt av händelsen.

IVO bedömer att barnet förmodligen borde ha lagts in vid det första besöket till akuten och blivit vidare undersökt.

Den anser att ambulanspersonalens kontroller var rimliga men att jourhavande kirurg borde ha konsulterats trots att pojkens förälder ville avvakta hemma.

IVO konstaterar även att handläggningen under operationsdagen var utdragen, från det att patienten kom in, fick dropp och opererades. Föräldern fick då även bristfällig information om sonens tillstånd.

Läs även: Samma spruta användes till två patienter på sjukhuset i Västerås – IVO kritiserar

Läs även: IVO hotar med vite på en miljon kronor

Läs även: Skarp kritik från IVO efter vårdmiss

Mer läsning

Annons