Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 ton batterier men dålig broms

Lastbilen hade så dåliga bromsar att den fick körförbud. Men lasten hade kunnat vålla svåra miljöskador – tonvis av begagnade bilbatterier som fraktades utan tillstånd.

Annons
Olagligt. Här är en del av den miljöfarliga lasten; begagnade fordonsbatterier som skulle säljas för några kronor per kilo i östra Europa. Foto: Polisen

Nu har den 52-årige föraren, som inte är svensk medborgare, fått ett strafföreläggande som innebär villkorlig dom.

Lastbilen var på väg från Norge till ett östeuropeiskt land då den stoppades av trafikpolisen på E18 öster om Västerås den 27 september.

När polisen kontrollerade lasten visade den sig vara otillåten; åtta och ett halvt ton begagnade fordonsbatterier och nästan 200 kretskort samsades med exempelvis fordonsdäck.

Vid kontroll visad sig chauffören sakna det tillstånd som krävs för att transportera miljöfarlig last från ett icke EU-land som Norge till Sverige. Det är inte tillåtet för vem som helst att transportera miljöfarligt avfall hur som helst när det handlar om mängder över vad ett hushåll transporterar till återbruket:

Det måste skötas professionellt för att säkerställa att avfallet hanteras rätt, säger Maria Lorichs, miljötekniker vid Polismyndigheten i Västmanlands län.

Lastbilen belades av polisen med körförbud, den hade flera brister, främst dåliga bromsar:

– Den överlastade lastbilen med miljöfarligt gods hade nästan inga bromsar ute på en motorväg i hastigheter kring 90 kilometer per timme. Det hade kunnat sluta med en mycket allvarlig trafikolycka, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland.

Mer läsning

Annons