Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-chef lurade ABB

En tidigare chef på mellannivå i ett ABB-bolag i Västerås har dömts för brottet trolöshet mot huvudman.

Annons

Det innebär att han lurat sin arbetsgivare genom att låta ABB betala för en mängd saker som chefen, en 50-årig man, borde betalat ur egen ficka.

Åklagaren ansåg att ABB-chefen, som sades upp från ABB då hans agerande blev känt hösten 2009, lurat ABB att betala nästan en miljon kronor där den största posten var drygt en halv miljon kronor. Där ansåg åklagaren att chefen som "kompensation" låtit uppdragsgivaren i ett projekt där ABB var underleverantör fakturera ABB för mycket.

I de övriga fallen rör det sig om att chefen utrustat sin privata bil för företagets pengar, köpt elutrustning till sina söner, betalat idrottsutrustning till honom själv och till en idrottsförening där han är verksam, samt att ABB bekostat upprustningen av en lokal till idrottsföreningen.

ABB-chefen förnekade brott i samtliga fall; stödet till idrottsföreningen var sponsring och fakturerandet där ABB var underleverantör var helt i sin ordning.

Västmanlands tingsrätt finner att åklagaren inte lyckats bevisa att "kompensationsfaktureringen" var ett sätt att lura ABB på pengar, och friar chefen i det avseendet.

Men rätten finner att den 50-årige mannen är skyldig till resten av åtalspunkterna; drygt  300.000 kronor som han borde ha betalat ur egen ficka men genom ett listigt faktureringsarbete låtit företaget betala.

Tingsrätten anser att straffet för brottet grov trolöshet mot huvudman, som brottet rubriceras som, är sex månaders fängelse. Men med tanke på att det rör sig om ett relativt stort belopp - men inte stort i förhållande till ABB Sveriges omsättning, och med tanke på att 50-åringen tidigare är ostraffad nöjer sig tingsrätten med att ge honom villkorlig dom.

Den domen borde förenas med böter, men ABB-chefen satt häktad i en månad och därmed kvittar tingsrätten böterna mot häktningstiden. Han ska dock betala tillbaka de pengar - drygt 300.000 kronor - han lurat ABB på, och dessutom betala 40.000 kronor av kostnaderna för sitt försvar.

Mer läsning

Annons