Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagarchefen slutar

Efter endast nio månader som kammarchef för åklagarkammaren i Västerås har chefsåklagare Jan Axelsson sagt upp sig.

Annons

- Det är av hälsoskäl. Jag drabbades av en stroke när jag arbetade som chefsåklagare i Jönköping för några år sedan, och jag har börjat känna av sviter av den, säger Jan Axelsson.

Han är mycket tydlig med att det är just hälsoskäl som ligger till grund för hans beslut:

- Det får absolut inte tolkas som någon missnöjesyttring. Jag har känt fullt stöd från åklagarmyndigheten och mina kolleger på åklagarkammaren i Västerås har gjort ett fantastiskt arbete.

Men Jan Axelsson sticker inte under stol med att arbetet varit pressande:

- Det har varit ett mycket hårt arbete som slitit på mig. Jag måste lyssna på min kropp, när jag låg sjuk såg jag flera strokedrabbade som inte hade samma tur som jag. Det stämmer till eftertanke.

Jan Axelsson tillträdde sin tjänst som kammarchef - alltså chef för åklagarkammaren i Västerås, man kan vara chefsåklagare utan att vara kammarchef - den 15 juni 2009 och har nu alltså hos riksåklagaren begärt sitt entledigande som kammarchef. Efter drygt nio månader i tjänst.

- Ja, jag har begärt mitt entledigande från 1 april. Sedan får vi se, jag är ju fortfarande åklagare och står till åklagarmyndighetens förfogande. Jag hoppas kunna resa runt i västra och mellersta Sverige och hjälpa till vid olika åklagarkammare. Jag kommer fortfarande att utgå från Västerås, framhåller Jan Axelsson.

Situationen vid åklagarkammaren i Västerås har varit mycket ansträngd i flera år som VLT berättat om i flera artiklar.

Olika källor med insyn i åklagarverksamheten i Västerås har beskrivit arbetssituationen de senaste åren som "kaotisk" och rentav "helvetisk", med alltför få åklagare som handhar ett växande antal mål, ständigt under den press som lagstiftningen om skyndsamhet innebär.

Blir ärenden liggande kan Justitieombudsmannen kräva ansvar och kritisera den enskilde åklagaren eller domaren - alldeles oavsett hur arbetssituationen varit.

Tidigare kammarchefen Anders Jakobsson begärde i januari 2009 sitt entledigande i protest mot nedskärningar som lett till att åklagarkammaren inte fått tjänster återbesatta.

Anders Jakobsson arbetar idag som överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Flera åklagare som tidigare arbetade vid åklagarkammaren i Västerås har sökt sig till just Ekobrottsmyndigheten.

Mer läsning

Annons