Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare yrkar på fängelse för misstänkt kidnappare

Människorov av normalgraden och ett fängelsestraff på fem år.

Annons

Det var vad kammaråklagare Jenny Alriksson yrkade under sin slutplädering i det kidnappningsmål som avslutades i Västmanlands tingsrätt under torsdagen.

- För mig är det uppenbart att den misstänkte 22-åringen (en man från Västerås, numera bosatt i Köping) hade för avsikt att åka till Vårgårda, att hämta tillbaka den 17-åriga flickan till Västerås mot hennes vilja och att han också skadat och hotat henne under egentligen hela förloppet. Det är inget annat än ett människorov, säger Jenny Alriksson.

Det var den 11 december förra året som den 22-årige mannen bestämde sig för att söka upp den 17-åriga före detta flickvännen i hennes skyddade boende i Vårgårda.

I polisförhör har 22-åringen uppgett att hans ex var med på att han skulle hämta henne.

Hon har hela tiden hävdat motsatsen: hon var rädd för mannen och ville inte på några villkor ha kontakt. Minst av allt ville hon tillbaka till Västerås. När han väl dök upp tvingade han in henne i en bil, för att sedan föra henne med våld till Västerås. Vid flera tillfällen ska 17-åringen ha fruktat för sitt liv.

När 22-åringen skulle förklara resan i rätten ändrade han sig plötsligt. 17-åringen visste inte att han var på väg till henne, men hans avsikter med resan var goda, menade mannen via sin försvarare, advokat Thomas Carlstedt.

- Han var orolig för att hon skulle sjunka djupare och djupare i ett drogmissbruk. Han ville helt enkelt rädda henne, säger Thomas Carlstedt, som i sin slutplädering gick med på att det hela ändå handlat om ett olaga frihetsberövande, men inte ett människorov.

- Han förde hem henne mot hennes vilja, men hans uppsåt var aldrig att skada henne. Därför är det här högst ett olaga frihetsberövande, säger Thomas Carlstedt.

Den 22-årige mannen kommer nu att genomgå en liten sinnesundersökning.

Den 11 februari väntas resultatet av den meddelas i tingsrätten.

Mer läsning

Annons