Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre luras på pengar

I Västerås och övriga länet har under den senaste tiden inträffat flera fall då äldre eller sjuka blivit lurade eller bestulna på pengar.

Annons

Polisen vill nu varna äldre människor att aldrig släppa in okända människor i hemmet och att hålla uppsikt över plånbok och tillhörigheter ute på stan.

- Det här är väldigt fula brott som vi vill sätta stopp för, säger Västmanlandspolisens informationschef Börje Strömberg.

Under tisdagen drabbades tre äldre av plånboksttölder i Västerås. En 92-årig man blev bestulten när han var ute och handlade på Viksäng; en kvinna i 30-årsåldern har satts i samband med plånboksstölden och söks nu av polis.

Samma dag på Erikslund blev en 71-årig man bestulen på sin plånbok i butiken. Övervakningskameror från Maxi visar en man i 40-årsåldern som söks av polisen.

Vid middagstid samma dag var en 86-årig kvinna och handlade på Ica Skrapan. Någon gång då eller strax dessförinnan blev hon bestulen på plånboken som förvarades i en väska på rollatorn.

Olika bedrägerier, stölder och stöldförsök riktas också mot äldre; de vanligaste är att okända personer, vanligtvis kvinnor, ringer på hos en äldre eller sjuk person och försöker distrahera denne medan medbrottslingar tar sig in och stjäl värdeföremål som ligger framme.

- Det verkar som om de håller utkik ute på stan efter människor som ser gamla eller sjuka ut. Sedan följer de efter dem hem, och ringer på, säger Börje Strömberg.

I Fagerstatrakten har äldre finsktalande blivit uppringd av en finsktalande kvinna som ber dem om kontonummer och övriga bankuppgifter - något som en äkta bankanställd aldrig skulle göra.

Polisen ber nu alla - oavsett ålder - att vara extra uppmärksamma. Tjuvarna är snabba och slår till mot alla; oavsett ålder och hälsotillstånd. Ser man något misstänkt så ska man försöka lägga utseende på människor och eventuella bilar på minnet och ringa polisen. På så vis får polisen värdefulla spår.

Mer läsning

Annons