Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre man fick skum vinst

Ringer någon och säger att du har vunnit obligationer, då ska du vara på din vakt.

Annons

Tidigare i veckan fick en 72-årig man i Västerås ett samtal om att han vunnit obligationer. Men haken var att han enligt personen i andra änden av telefonen blev tvungen att betala för att få ut obligationerna. Personen menade att 72-åringen skulle betala mellan 160 och 180 kronor per obligation. Då mannen tyckte att samtalet verkade mystiskt tackade han för sig och lade på.

- Det har inte kommit in någon anmälan om det här. Men det låter lite som en variant på de mejl som skickas ut där det står att man vunnit pengar, säger Börje Strömberg vid polisen i Västerås.

De mejl Börje Strömberg pratar om skickas i syfte att få mottagarens kontouppgifter, vilket gör det möjligt för avsändaren att länsa kontot. Ofta kommer mejlen från adresser utomlands enligt Börje Strömberg, och att man bör vara extra försiktig om man får sådana.

- Det gäller att vara väldigt noga med att kontrollera att adressen stämmer och att företaget verkligen finns i sådana här utskick, säger han.

Anna Markusson som arbetar på kooperativet där den 72-årige mannen fick det mystiska samtalet, säger att det är första gången som något liknande händer. Men hon är orolig för att alla kanske inte är lika försiktiga som 72-åringen.

- Det är lätt hänt att man går på en sådan här bluff om man inte är försiktig. Framförallt om man kanske har problem med hörseln eller om de pratar ett annat språk, säger hon.

Trots att det bara är en bråkdel av e-handeln och telefonhandeln som är bedrägerier, vill polisen i Västmanland att man bör vara uppmärksam på telefonsamtal och mejl där man vunnit något.

- Man måste vara ifrågasättande vid dessa händelser. Speciellt om man ska skicka pengar via post eller internet, säger Börje Strömberg.

Mer läsning

Annons