Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har inte råd med ett leende

Friska tänder är en klassfråga. Var tionde länsbo har dålig munhälsa, enligt en ny rapport. Lee Holmström är en av dem som inte har råd att laga tänderna.

Annons
Lee Holmström säger att hon alltid varit noggrann med att borsta tänderna. Men det har inte hjälpt: tandlossningen har gjort att hon bara har sex tänder kvar i överkäken. Som arbetslös har hon inte råd att genomgå de kostsamma behandlingar som krävs för att få en frisk mun och ett fint leende.

Lee Holmström är drabbad av tandlossning, som är en ärftlig sjukdom. Tandfickorna blev djupare redan i 25-årsåldern och i 40-årsåldern blev problemen tydliga. Genom åren har hon tappat flera tänder. Hur många vet hon inte. Senast i höstas var det en framtand i underkäken.

– Den vippade fram och tillbaka och jag höll fingret på tanden när jag borstade. Men till sist lossnade den ändå.

När Lee Holmström hade arbete lade hon stora summor på behandlingar för att motverka och försena att tänderna lossnar. Senaste tandläkarbesöket gick på 14 000 kronor.

Nu har inte råd med det: hon har varit arbetslös i ett år och a-kassan ger henne 9 000 kronor i månaden.

Hon var hos en tandläkare nyligen som föreslog åtgärder som skulle kosta 11 000 kronor, men de pengarna har hon inte.

Hon har svårt att få lån eller att göra en avbetalningsplan, säger hon, och dyra snabblån är inget hon vill befatta sig med.

– De ska ju också betalas.

Hon hoppas att hon snart ska få ett arbete och att den förbättrade inkomsten gör att hon kan ta itu med tänderna. Hon söker 5–7 jobb om dagen i hela landet och är beredd att flytta.

Hon har arbetat i butik och på hotell. Men nu befarar hon att hennes dåliga tänder minskar chansen att få ett arbete i servicesektorn.

– Jag älskar att jobba med folk och att skratta, men hur kul är det när man ser ut så här?

Tandproblemen påverkar hennes liv och vardag. Eftersom hon inte längre har några tuggtänder leder det till problem när hon ska äta. Hon måste välja mat som är lättuggad.

Lee Holmström har rökt men är på väg att sluta. Rökning kan påskynda tandlossning även om det i grunden är en ärftlig sjukdom.

Hon tycker att tänderna borde omfattas av högkostnadsskydd som i sjukvården, där patientbesöken under ett år kostar högst 1 100 kronor.

– Tänderna hör ju till kroppen.

Lee Holmström hoppas att hon genom att berätta om sina problem i VLT kan vara ett stöd för andra som inte har råd att åtgärda sina dåliga tänder.

Hon vill samtidigt bidra till en debatt i frågan om högkostnadsskydd.

– Jag är nästan inne på att starta ett tanduppror.

– Många skäms över hur de ser ut i munnen, och det finns många fördomar, som att den som har dåliga tänder måste vara missbrukare. Kan min röst bli hörd kan andra förhoppningsvis känna att de inte är ensamma.

Mer läsning

Annons