Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla Västerskolans lärare har sagt upp sig

(Uppdaterad 16.30) Samtliga lärare på Västerskolan på Bäckby i Västerås har sagt upp sig som en protest mot att den tidigare rektorn fått sparken. Nu har också den nya tilltänkta rektorn tackat nej till jobbet.

Annons

Härom dagen berättade vlt.se att skolan fått klart med en ny rektor. Men i samma veva sade också skolans fyra lärare upp sig. Enligt skolans vd Henrik Rydberg har lärarna sagt upp sig i protest över att den tidigare rektorn blivit uppsagd. 

- Jag hade inte förväntat mig att de skulle säga upp sig mitt i terminen. Det känns inte som ett professionellt agerande från lärarnas sida, i övrigt har jag ingen kommentar kring det, säger Henrik Rydberg.

Anne Dahlberg, regionombudsman vid Lärarförbundet, vill inte gå in på bakgrunden till varför lärarna sagt upp sig.

- Det kan ju vara för att samtliga fått andra jobb, säger hon.

Nu står det också klart en den tilltänkta nya rektorn, Anette Johansson, inte tänker tacka ja till tjänsten. I dag är hon rektor för Bjurhovdaskolan där hon kommer att bli kvar tills vidare.

- Den tjänst som erbjöds mig visade sig inte vara den tjänst som utlovats från början, säger hon.

- Tjänsten var förhandlad och klar och det är förstås tråkigt att hon säger nej, säger Henrik Rydberg.

Lärarna som sagt upp sig har nu en månads uppsägningstid och arbetet med att rekrytera nya lärare och ny rektor sätter enligt Henrik Rydberg i gång omgående. Henrik Rydberg säger sig dock inte vara orolig inför skolans framtid.

- Skolan kommer att drivas vidare så länge det finns elever. Visst kommer elever att sluta efter det här men vi får samtidigt hela tiden nya elever, säger han.

Föräldrar VLT varit i kontakt med är emellertid inte alls nöjda med nuvarande situation.

- Det har varit en fantastisk skola med fantastiska pedagoger. Men nu tror vi att omkring 60 elever kommer byta skola, säger en förälder.

På Västerskolan i Västerås går drygt 80 elever. Skolan hör ihop med Lindgårdsskolan i Fagersta och drivs av Västanfors-Västervåla församling som är en del av Svenska kyrkan och där Henrik Rydberg också är kyrkoherde.

Anledningen till schismen mellan skolans ledning och lärarna i Västerås är enligt uppgift att den förra rektorn Nina Ericsson sagts upp. Ericsson var mycket populär bland både personal, elever och föräldrar i Västerås men sades enligt skolledningen upp av personliga skäl eftersom personalen i Fagerstaskolan, där hon också var rektor, var missnöjda med hennes arbete.

- Det var lärarna i Fagersta som drog i handbromsen. Hade rektorn varit kvar hade personalen i Fagersta sagt upp sig i stället, säger Henrik Rydberg.

Uppsägningen av Ericsson är nu föremål för en tvisteförhandling mellan inblandade fackförbund.

På måndag kommer en tillförordnad rektor som ska arbeta fram till en ny ordinarie rektor tillträder sin tjänst. Vem det blir vill Henrik Rydberg inte avslöja innan personalen informerats.

Mer läsning

Annons