Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten ska rädda projektet

Finanskrisen gjorde att Västeråskonstnären Mikael Genbergs konstprojekt – att placera en röd liten stuga på månen – kom av sig. Men nu kan en lösning vara nära.

Annons
Snart verklighet? Mikael Genbergs månhus kan kanske bli av trots allt.

Västerås/Månen. Nu har han och flera andra intressenter kallat till presskonferens den 28 maj. VLT berättade redan år 2003 om planerna – vilka fick stort genomslag i Sverige och världen. En röd stuga på Globen placerades som en försmak – men månfinansieringen har varit svår.

Mikael Genberg:

– Jag kan inte säga så mycket just nu, men vi kan säga så här att idén om månhuset tappade fart år 2009. Nu har vi flera lösningar på gång.

Bland annat har en intressent i färgbranschen – vars företag jubilerar i år – klivit in. Dessutom har man insett att finansiering enbart via stat/näringsliv inte ger resultat. I stället vänder man sig till så kallad crowdfunding – att samla många småsummor över hela världen enligt principen ”många bäckar små” – i stället för få huvudfinansiärer.

Men en månfärd – nu talar vi om en miljardkostnad ...

– Ja, enligt de ursprungliga tankarna med en svenskbyggd månlandare skulle kostnaden bli omkring 600 miljoner. Men om vi hyr in oss i en transport blir kostnaden ”bara” kring 100 miljoner.

Så transportfrågan är närmare en lösning i dag?

– Ja, det är den. Nu kan jag tyvärr inte säga mer innan presskonferensen.

Mer läsning

Annons