Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler banker blir kontantlösa

Många av Sveriges banker väljer bort att hantera kontanter. Sist i raden av kontantlösa banker blir Swedbank.

Annons
En vanlig syn. Från och med den 20 februari tar Swedbank bort kontanthanteringen på sina kontor. Då blir automater bankens enda alternativ att få eller sätta in pengar. På Swedbank håller man för närvarande på att bygga om lokalerna inför framtidens automater.Foto: Margareta Andersson

Från och med den 20 februari slutar Swedbankkontoren i Västerås med kontanthantering. I stället ska bankkontoren satsa mer på rådgivning och hjälpa kunder att förverkliga sina drömmar.

– Det vi slutar med är manuell kontanthantering. Kontanter levererar vi ju ändå via maskiner. Det är ju flera banker som inte har någon manuell kontanthantering och där har vi upplevt att det har fungerat väldigt bra, säger Anders Nordström, kontorschef på Swedbank.

Swedbank har också sedan en lång tid tillbaka informerat sina kunder i samband med att de haft ärenden på banken. Det har inneburit att de redan nu har halverat antalet kunder som förr kommit in och tagit ut pengar över disk.

– Sedan vi har hittat andra möjligheter för kunderna att hantera sin vardagsekonomi, så har de själva också tyckt att det blivit betydligt smidigare att hantera den, säger Anders Nordström.

Det finns tillfällen då man fortfarande behöver kontanter. Med bankkortet kan man ta ut pengar i uttagsautomater och i de flesta större mataffärer. Insättningar av kontanter kan från och med februari–mars ske i insättningsautomater på Swedbanks citykontor.

Bankärenden kan göras via telefon med knapptryckning eller ett samtal. Det går också bra via Swedbanks internetbank eller med en smart-phone.

Swedbanks kontor på Vasagatan håller för närvarande på att byggas om för att anpassas till framtidens bankärenden.

Mer läsning

Annons