Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler djur vanvårdas

Antalet djur som omhändertas på grund av att de har misskötts har mer än fördubblats sedan Länsstyrelsen tog över djurskyddet från kommunerna.

Annons

Anmälningarna om vanvård har också ökat sedan i början av 2009 när länsstyrelsen tog över djurskyddet. I år har det gjorts ungefär 270 i länet.

Förra året omhändertogs 30 djur och i år är den siffran redan uppe i 37 i länet. Det är främst hundar och katter som tas om hand.

– Vi hinner inte alltid åka ut vid en anmälan, utan vi skriver ett brev till personen som har djuren. När personen sedan återkommer till oss och lovar en förbättring så måste vi tro att den är ärlig, säger djurskyddshandläggare Emma Svensson vid Länsstyrelsen i Västmanland.

– När vi inte åker ut på en kontroll kan följderna bli att djuren mår sämre ju längre tid det går. Det enda som återstår till sist är att omhänderta djuren.

På länsstyrelsen är det färre antal djurskyddshandläggare jämfört med när kommunerna hade ansvaret för djurskyddet. De sammanlagda djurskyddskontroller har även minskat sedan dess.

– Vi lägger ner mycket tid på att uppdatera Jordbruksverket register över djurhållare samt personer som inte skött om sina djur.

I år har det gjorts ett ungefär 50 planerade kontroller hos till exempel lantbrukare. I fjol var det ett 40-tal.

– För att underlätta för oss djurskyddshandläggare jobbar vi med att skapa rutiner i olika ärenden. Det gör att ett ärende kan behandlas snabbare och vi får tid för fler djurskyddskontroller framöver, säger Emma Svensson.

Mer läsning

Annons