Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler män väljer att lämna kyrkan

Fler män än kvinnor lämnar Svenska kyrkan. Skillnaden kan ha ekonomiska orsaker, eftersom familjer med små inkomster kan dela upp medlemskapet, tror Johan Sköld, präst i Västerås Domkyrko-församling.

Annons
Johan Sköld.

Drygt 55000 personer, varav över 3000 i Västerås stift, valde förra året att lämna Svenska kyrkan. Minskningen är inte större än andra år, men i år finns det en klar trend att fler män än kvinnor lämnar kyrkan.

– Det är inget impulsbeslut att lämna Svenska kyrkan. De flesta har funderat länge, säger Johan Sköld.

Johan Sköld är en av de präster som oftast kommer i kontakt med människor som diskuterar sitt förhållande till religionen och kyrkan, genom tjänsten ”Fråga prästen” på församlingens hemsida.

De som går ur på grund av att de är ateister har knappast någon anledning att diskutera saken med en präst. Människor som våndas inför utträdet har däremot hört av sig.

– Det kan handla om församlingsbor som har mycket små inkomster och måste vända på varenda krona. En del låter kanske därför den med högst lön lämna kyrkan.

Johan Sköld menar att detta kan vara en förklaring till att män, som oftare har högre lön, går ur kyrkan medan kvinnor stannar. Men han tillägger att han själv inte har studerat statistiken.

Han möter också personer som söker medlemskap, allt från folk som har gått ur och ångrat sig till människor från andra länder som vill tillhöra Svenska kyrkan.

Mer läsning

Annons