Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almarna i centrum är sjuka – måste bort

Västerås stad trodde att nio av 112 almar innanför Cityringen var friska. Men alla är nu sjuka. Det upptäcks också många träd ute i stadsdelarna som drabbats.

Annons
Almar tas ner. Vecka 38 tas sex almar ner vid Norra Källgatan av Västmanlands Fastighetsskötsel AB. Det ska framöver tas ner många fler almar på kommunens mark innanför Cityringen och ute i stadsdelarna.foto: margareta andersson

Om två veckor ska sex almar vid Norra Källgatan mellan Bondegatan och Kungsgatan i Centrum tas ner.

– För ett år sedan trodde vi att de aktuella träden var friska. Men tyvärr är det inte så, säger stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.

– Vi tar ner almarna på Norra Källgatan eftersom det passerar förbi många gående, cyklister och bilar. Risken är att grenar kan falla ner och orsaka skada, även om det inte händer så ofta.

Arbetet att ta ner almar innanför Cityringen fortsätter framöver.

Även på kommunens mark ute i stadsdelarna upptäcks det hela tiden fler sjuka almar.

– Vi vet inte hur många det är. Men det rör sig om flera hundra och det kommer att ta lång tid att ta ner alla. Även om inte alla almar är sjuka i dag, så kommer de bli det framöver.

Nästa år ska Västerås stad börja återplantera träd som ersättning för almarna. Det blir till exempel lind, bok och ek.

– Vi vill ha flera olika sorters träd för att inte alla ska bli sjuka om en trädart drabbas av en sjukdom. Under fyra års tid ska vi göra återplanteringar på en del platser där vi tagit ner almar, säger Lars Wiberg.

Det finns också andra arter av träd som dött av olika orsaker inom Cityringen och i stadsdelarna, som behöver tas ner framöver.

Mer läsning

Annons