Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanschefer kritiserar SOS Alarm

Tre ambulanschefer riktar skarp kritik mot SOS Alarm. Tjänsterna är för dyra.

Annons

SOS Alarm utnyttjar sin monopolställning för att ta ut överpriser i avtalen med sjukvården. Det menar Fredrik Leek, enhetschef för ambulanssjukvården i Västmanlands landsting.

– Vi betalar för en tjänst som egentligen borde vara gratis, säger han.

SOS Alarm besvarar alla 112-samtal, men kopplar vidare samtal rörande sjukvård till den privatägda larmcentralen Medhelp. Landstinget är bland annat kritisk till kostnaderna SOS Alarm tar ut för Medhelps möjlighet till medlyssning.

Priset för den tjänsten är helt orimlig i förhållande till prestationen, anser Fredrik Leek. Enligt honom har SOS Alarm inte kunnat visa någon uträkning som kan motivera kostnaderna i avtalet med landstingen.

Han får medhåll av ambulanscheferna i Uppsala och Sörmlands landsting. Nu har de tre tillsammans anmält SOS Alarm till Konkurrensverket.

SOS Alarm slår ifrån sig kritiken och menar att det inte handlar om några överpriser.

– Vi får ju se vad Konkurrensverket säger. De här landstingen har valt att bryta med den svenska alarmeringsmodellen och gå tillbaka till en egen larmcentral för ambulanssjukvård. Då får man stå för sina kostnader, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Fredrik Leek förstår inte det argumentet.

– Vi har inte valt att bryta med SOS Alarm. Vi har gjort en offentlig upphandling som lagen kräver att vi ska göra.

Mer läsning

Annons