Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälan mot SOS läggs ner

Konkurrensverket kommer inte att utreda den anmälan ambulanschefen gjort mot SOS Alarm. Lagstiftningen anses vara oklar. ”Det är lite märkligt”, säger Fredrik Leek, ambulanschef.

Annons
Dyra i drift? Fredrik Leek, ambulanschef, anser att SOS Alarm utnyttjar sin monopolställning för att ta ut överpriser.

Som VLT tidigare berättat (29/6 2012) har ambulanscheferna i Västmanlands, Uppsala och Sörmlands landsting gemensamt anmält SOS Alarm till Konkurrensverket. Ambulanscheferna menar att SOS Alarm utnyttjar sin monopolställning för att ta ut överpriser av landstingen, när det gäller vidarekoppling av samtal till Medhelp som tar emot samtal till ambulanssjukvården.

Konkurrensverket har nu beslutat att inte utreda saken ytterligare. Konkurrensverket anser att det saknas lagstiftning om vad som gäller i förhållandet mellan landstingen och SOS Alarm. Konkurrensverket hänvisar till att Riksrevisionen håller på att utreda den oklara ansvarsfördelningen.

Fredrik Leek, ambulanschef i Västmanlands landsting, tycker att beslutet är lite märkligt.

– Utredningen handlar om hur alarmeringsfunktionen ska se ut medan det vi har anmält handlar om något som har hänt, säger han.

De tre ambulanscheferna har inte diskuterat om frågan ska drivas vidare till domstol. Fredrik Leek tror att det ändå är bra att vänta tills Riksrevisionens utredning är färdig.

Matz Laurentz, presstalesman på SOS Alarm, säger att företaget fortsätter sitt samarbete med landstingen som vanligt.

– Vi jobbar vidare tillsammans för att tillgodose behovet av vård. Det är det viktigaste för oss, säger han.

Bakgrund

Det offentligt ägda företaget SOS Alarm sköter larmnumret 112. Bland annat Västmanlands landsting har ett avtal med privata Medhelp som sköter ambulansdirigering och får dessa samtal vidarekopplade.

Två separata utredningar som berör frågan pågår just nu. En görs av Riksrevisionen och en av Försvarsdepartementet.

Mer läsning

Annons