Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälda stölder hos äldre ökar

Den senaste tiden har äldrenämnden i Västerås fått kännedom om flera stölder på äldreboenden runt om i kommunen. Brotten är svåra att utreda eftersom det ofta är oklart exakt när de inträffade.

Annons
Känner sig trygg. Inga Nyberg 91 år har bott på servicehuset Resmilan i snart två år och känner sig trygg där. Personalen har nyckel till hennes lägenhet och hon litar till fullo på dem. Men hon menar även att oärligheten är stor i dag och det kan vara lätt att lura äldre. ”Det rör sig mycket folk här och jag tror att vi släpper in människor i våra lägenheter lite för lätt. Alla är ju inte hjälpsamma som personalen utan tar för sig av det som inte är deras”, säger han.

– Vid ett fall uppdagades inte stölderna förrän den boende hade avlidit. Där ser vi bristande rutiner och anhöriga fick inga besked, säger Bengt-Åke Nilsson, (FP), andre vice ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Hittills i år har Västerås-polisen fått in 55 anmälningar om stölder hos äldre som bor på äldreboenden eller har någon typ av service från kommunen i sina hem. Nästan hälften av stölderna anmäldes från juni i år fram till nu. Ibland har saker försvunnit efter att oärliga personer lurat sig in hos de gamla under förevändning att sälja mattor eller få ett glas vatten. Ibland har de boende eller deras anhöriga upptäckt att det saknas värdesaker utan att kunna koppla det till någon speciell händelse.

– Det är svårutredda brott. Det finns sällan några vittnen och man kanske inte vet när stölden inträffat. Äldre som har hemtjänst kan ha haft flera olika personer på besök varje dag, säger kriminalinspektör Hans Nordahl, biträdande chef på utredningssektionen i Västerås.

Äldrenämndens Bengt-Åke Nilsson, som arbetat politiskt med äldrefrågor i många år, tycker att brotten inte har tillräckligt hög prioritet hos polisen.

– Stölderna polisanmäls och sedan händer inget mer. Jag har en känsla av att de skrivs av ganska regelmässigt, säger han.

Länspolismästare Lars Hallberg håller emellertid inte med om kritiken.

– Jag kan inte tänka mig att det är så. Vi ömmar alla för äldre och vi hanterar den här typen av ärenden som alla andra ärenden. Men finns det inga bevis eller något att gå på är det fruktlöst att gå vidare, säger Lars Hallberg.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är det inte många stölder i bostäder som klaras upp. I Västmanland var det bara 4 procent som ledde till åtal förra året.

– Den här typen av brott prioriteras generellt inte lika högt som till exempel våldsbrott. Men för den som drabbas är det mycket kränkande, säger Leif Petersson, statistiker hos Brottsförebyggande rådet.

Oftast är det värdesaker som kontanter och smycken som stjäls i de gamlas bostäder.

– Tyvärr förekommer det att det är anställda i vården och ibland anhöriga som ligger bakom stölderna. Men det gör det inte desto mindre angeläget att få dem utredda, säger Bengt-Åke Nilsson.

Tillsammans med övriga ledamöter i äldrenämnden planerar han att uppvakta länspolismästaren med krav på högre prioritet för stölder mot äldre.

Mer läsning

Annons