Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd erkände stöld

Hon tog smycken för tiotusentals kronor från de gamla på servicehuset

Annons

Hon skötte de gamla och tog deras smycken. Ett efter ett. Drog sig inte för att knäppa av guldkedjan från en dement kvinnas hals och sätta dit en värdelös metallänk.

I går morse erkände kvinnan, som är i 30-årsåldern, ett tiotal stölder från gamla på Oxbackens servicehus. Pantbanken blev hennes fall.

Under juli har boende och anhöriga polisanmält flera smyckesstölder som skett på Oxbackens servicehus i Västerås. Alla ägare har sannolikt ännu inte upptäckt stölderna, tror polisen. De har nu mer smycken än vad som är polisanmält. Ett 30-tal smycken värda tiotusentals kronor har tagits från gamla på servicehuset.

Sommarens stölder har skapat olust både bland personal och boende. Redan 30 juli gick servicehuset ut med information om stölderna.

Under tiden arbetade polisens godsspaningsgrupp. De spanade bland annat hos pantbanken.

– Godsspaningsgruppen fattade misstanke när det var en och samma person som pantsatt smycken som hade så pass spridda årtal och gravyrer, säger Johanna von Wowern, presstalesman hos polisen.

Tidigt i går morse slog polisen till. Kvinnan som arbetar på servicehuset hämtades i sin bostad i Västerås och togs in för förhör. Hon erkände över tio stölder från gamla på sin arbetsplats på Oxbackens servicehus. Stölderna har pågått sedan i våras,

Har kvinnan givit några förklaringar till stölderna?

– Hon har givit förklaringar. Vilka kan vi inte gå in på. Men hon är mycket ångerfull och lättad över att det nu är över, säger von Wowern.

– Vi ska nu försöka hitta ägarna till godset. Eftersom det tillhör gamla personer, en del kanske dementa, uppmanar vi anhöriga att kontrollera om det har stulits smycken.

Polisen ser allvarligt på stölderna från de gamla och sjuka och brottsrubriceringen är grov stöld. Kvinnan släpptes efter förhören i går eftersom hon inte kan försvåra utredningen.

Stina Andersson är enhetschef på Oxbackens servicehus. När VLT ringer för en kommentar vet inte Andersson att en medarbetare samma morgon hämtades av polis och erkände stölderna.

– Nej, jag var inte informerad om det. Men det känns bra om det är så att de fått tag på någon. Det känns bra för mig och verksamheten. Vi har haft ett bra samarbete med polisen under utredningen.

I samtal med VLT dagen före gripandet av medarbetaren sa Stina Andersson att de såg mycket allvarligt på sommarens stölder men att de hade förtroende för personalen.

Var det helt oväntat för dig att en person som arbetar där var skyldig?

– Jag hade inte misstänkt någon enskild. Men tänkt att visst kunde det vara möjligt.

Vad drar du för slutsatser av att det var en i personalen?

– Det man kan göra är att vara ännu mera noggrann när man tar referenser på arbetssökande. Men sedan kan man aldrig veta i alla fall. Det är svårt att skydda sig mot stölder.

Förutom polisanmälan har servicehuset även Lex Sarah-anmält stölderna till kommunen eftersom de räknas som övergrepp på de äldre.

Samarbetade med polisen. Enhetschefen Stina Andersson ser allvarligt på stölderna.

Mer läsning

Annons