Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda mår dåligt – domprosten avgår på egen begäran

Helén Lundberg har på egen begäran beslutat sig för att lämna uppdraget som domprost och chef för Västerås pastorat.

Annons

Domprosten Helén Lundberg.

Det meddelar Svenska kyrkan i Västerås i ett pressmeddelande.

– Nu måste pastoratet göra en nystart för att komma vidare med strukturreformen från år 2014, säger kyrkorådets ordförande Jörgen Eklund (S).

P4 Västmanland berättade i dag om de höga sjukskrivningarna inom Svenska Kyrkan i Västerås. På tre år har sjukskrivningarna mer än fördubblats enligt radion.

Läs också: Stora problem med höga sjuktal inom kyrkan i Västerås

År 2014 infördes en ny struktur som förändrade kyrkans lokala organisation.

– Det tar lång tid att genomföra en stor omorganisation. Nu kan vi se att vi lyckats med en del. Det finns även utmaningar som återstår att klara, säger Jörgen Eklund.

Han menar att de tre första åren med den nya organisationen har varit krävande.

– Många medarbetare i pastoratet har arbetat hårt och tagit stort ansvar. Det har varit slitsamt. Vi kan se det på att pastoratet har relativt höga sjuktal och att många medarbetare valt att lämnat oss.

Helén Lundberg blev kyrkoherde den 1 februari 2015. Då var den nya organisationen drygt ett år.

– Helén Lundberg har arbetat med stort engagemang. Uppdraget var mycket svårt. Hon kom till en organisation som andra skapat, och där det internt inte alltid funnits förståelse för den nya organisationen. Att leda och förändra samtidigt har varit en utmaning, säger Jörgen Eklund.

Målet med nya organisationen har varit att få en bättre samverkan för att frigöra resurser för framtida utveckling av verksamheterna.

– Det har vi ännu inte uppnått, men det är ett viktigt mål för framtiden. Där tar vi avstamp för nystarten av förändringsarbetet, säger Jörgen Eklund i pressmeddelandet.

Helén Lundberg lämnar uppdraget med omedelbar verkan. Kontraktsadjunkten Susann Senter blir tillförordnad kyrkoherde och chef för Västerås pastorat.

Mer läsning

Annons