Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet kongresser ökar i Sverige – Västerås i topp i landet

Sverige blir mer och mer populärt som kongressland. Och Västerås tar bronsplatsen bland Sveriges största mötesstäder för nationella kongresser.

Annons

Aros Congress Center (ACC), Västerås, är en populär kongress- och konferensbyggnad som varje år tar emot ett stort antal mötesgäster från när och fjärran.

Med 260 internationella kongresser under 2016 avancerade Sverige från plats 17 år 2015 till plats 14 på världsrankninglistan över världens viktigaste kongressländer.

Stockholm är den stad som ligger högst i Sverige med 101 genomförda internationella kongresser, vilket innebar en klättring från plats 23 till plats 18 i rankingen av världens kongresstäder. Uppsala redovisar 46 internationella möten och Göteborg 40.

Västerås är också en stor kongresstad i landet och räknat i enbart nationella konferenser hamnar Västerås på en tredjeplats med 23 genomförda nationella kongresser. Uppsala ligger i topp med 56 nationella kongresser och Göteborg är 2:a med 35.

Konferens med unga företagare på ACC (arkvibild).

Totalt har 260 nationella kongresser arrangerats i Sverige under 2016 med omkring 90 400 deltagare. Dessutom 303 nationella kongressser med sammanlagt cirka 100 000 mötesdeltagare.

Tillsammans har dessa konferensgäster genererat mer än 292 00 gästnätter på hotell- och konferensanläggningar. Det turismekonomiska värdet uppskattas till cirka 391 miljoner kronor för de nationella kongresserna och till omkring 411 miljoner kronor för de internationella.

– Kongresser har en stor betydelse för svensk besöksnäring. Därför är vi glada för att andra året i rad kunna lansera vår kongressrapport. Förutom det ekonomiska värdet som kongresser bidrar till så ger de även en möjlighet att stärka Sverige och svenska destinationers varumärke. Därtill är kongresser samhällsekonomiskt värdefulla för att bygga och överföra kunskap samt attrahera talanger, investerare och företag, säger Sofie Lidholm, ordförande, Swedish Network of Convention Bureaus, i ett pressmeddelande.

– Vi har de senaste åren genomfört undersökningar som visar att en genomsnittlig nationell kongressdeltagare spenderar cirka 3 500 kr per dygn. Beräknat på att denna siffra även gäller för de internationella deltagarna så uppskattar vi det totala turistekonomiska värdet av 2016 års inrapporterade kongresser till minst 802 miljoner kronor, säger Sofie Lidholm.

Mer läsning

Annons