Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apotek gav tiodubbel medicindos till bebis

När föräldrarna till en åtta månader gamla pojke skulle ge honom medicin upptäckte de i sista stund att tabletterna var 10 gånger starkare än vad receptet föreskrev. Apotekschefen är förtvivlad och skyller på den mänskliga faktorn.

Annons

Pappan Rickard, som i övrigt vill vara anonym, hämtade för några veckor sedan ut en ny dos antibiotika till sin bebis som lider av urinvägsinfektion.

– Vi hade kvar av den gamla dosen och därför var det inte förrän i går (läs: i torsdags) som jag tog fram den nya burken. Då såg min fru jag att tabletterna var på 50 milligram per styck, inte fem som det stod i receptet. Tio gånger starkare, berättar Rickard.

– Jag blev riktigt, riktigt förbannad och ledsen. Det handlar om mitt allt.

Dagen efter tog Rickard kontakt med den läkare som skrivit ur receptet, men därifrån var inget fel begånget. Receptet var korrekt. Felet visade sig i stället ha skett på apoteket Hjärtat i Gallerian där Rickard hämtade ut medicinen. Där är Malin Forsgren apotekschef.

– Det som har hänt är jättehemskt, en mardröm. Den farmaceut som gav ut medicinen gick in i en annan lista eftersom just den storleken på förpackningen som stod på receptet inte fanns. Då ville vi hitta en annan storlek och då blev det olyckligtvis fel styrka på tabletten. Det enda vi kan skylla på är den mänskliga faktorn och eftersom vi gick in i en annan lista gick vi också förbi en extra kontroll.

Borde det inte finnas system som säger till om att mängden eller styrkan på medicinen är felaktig, jämfört med receptet?

– Jo. Det borde vara så i det här fallet. Det borde larma och i vanliga fall dubbelkollar vi när vi går in i en annan lista som i det här fallet. Men, som sagt, den mänskliga faktorn gjorde att det inte skedde.

Malin Forsgren ska i dag personligen hämta rätt medicin från lasarettet för att kunna ge till Rickard när han kommer in för att hämta medicinen.

– Vi ska också ge en liten gåva till dem. Det är extra jobbigt när det är ett så litet barn, säger hon.

Peter Jotorp är chef på barnkliniken i Västerås. Han tycker att det är konstigt att en feldosering kan ske på det sättet.

– I dagens datoriserade samhälle borde det ju finnas system som varnar för att man ger en tablett som är fel i styrka. Just i det här fallet, när det handlar om antibiotika, hade det visserligen inte inneburit några livshotande skador men visst hade pojken kunnat bli illamående.

Även Rickard är kritisk till att det inte finns tillräckliga säkerhetssystem.

– Har man inte kunnighet och behörighet ska man inte göra som de gjorde. Visst, jag har fått en ursäkt men det räcker inte. Ingen ursäkt i världen kan täcka det som har hänt, säger han.

Mer läsning

Annons