Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du beredd – om samhället börjar gå på knäna...?

Hur lagar du mat om strömmen har gått? Vet du var du har lagt ficklampan? Hur bygger du upp en krisberedskap? 8–14 maj är det nationella Krisberedskapsveckan 2017 och då kan du gå på lokala föreläsningar och lära dig mer om om dessa saker.

Annons

8–14 maj anordnas nationella Krisberedskapsveckan 2017 i Västmanland.

– Vi vill öka västeråsarnas medvetenhet om risker och sårbarheter i samhället. Hur man kan förbereda sig för olyckor, sabotage, stormar och tekniska fel som kan inträffa, säger riskingenjör Johan Ahlström på Västerås stad.

Under Krisberedskapsveckan kommer exempelvis Västerås Stad, Mälarenergi, Räddningstjänsten och länsstyrelsen att stå på Erikslund för att träffa medborgare och informera om hur individen kan förbereda sig för kriser som kan uppstå i samhället.

Stormar, översvämningar och andra händelser kan leda till störningar i viktiga samhällsfunktioner som el, vatten och livsmedelsförsörjning. Det är viktigt att ha en beredskap för att klara sig själv tills samhällets service fungerar som vanligt igen.

Budskapet från staten är att alla hushåll måste ha en beredskap att kunna klara sig själv i minst 72 timmar. Det gäller till exempel införskaffande, förvaring och tillagning av livsmedel, ordna vattenförsörjningen, fixa drivmedel till bilen, kunna betala för varor (det vill säga ha kontanter hemma) och motverka utkylda bostäder.

Den som vill lära sig mer om hur man kan förbereda sig inför en samhällsstörning har möjlighet att gå på en av de föredrag som civilförsvarsförbundet anordnar tillsammans med Frivilliga resursgruppen (FRG) på olika orter i länet.

Föreläsningstillfällen

Västerås: 8 och 11 maj klockan 17 i Hörsalen i Stadsbiblioteket.

Surahammar: 9 maj klockan 18–21 i Folkets hus.

Hallstahammar: 10 maj klockan 18–20 (fika och mingel klockan 17.30–18) i Hallstahammars kommunhus. (Anmäl om du behöver barnpassning under tiden).

Bra att ha hemma i händelse av kris

► Om vatten och mat: se till att ha dunkar hemma att hämta vatten i, ha ett förråd med mat som klarar sig i rumstemperatur, ha ett campingkök med bränsle och en grill du kan använda utomhus.

► Om värme och ljus: ha om möjligt en alternativ värmekälla, ha en ficklampa med extrabatterier eller vev-laddare hemma, liksom stearinljus, värmeljus och tändstickor, ordna med varma kläder, sovsäck och filtar.

► Information: ha en radio med batterier eller vev-laddare. mobilladdare med solceller, bränsleceller eller vev-laddare, telefonlista på papper med viktiga nummer.

► Övrigt: husapotek med de viktigaste medicinerna, plåster etc, hygienartiklar och kontanter.

Mer läsning

Annons