Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlare anmäld för mutbrott

En anställd på Arbetsförmedlingen i Västerås tog emot ett kuvert med kontanter. Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd har nu anmält honom för mutbrott.

Annons

Den anställde varslades tidigare om uppsägning också men får – åtminstone tills vidare – behålla sitt arbete.

Mannen blev, tillsammans med andra, inbjuden till en gruppdiskussion av företaget. Det gör marknadsundersökningar på uppdrag av bland andra Lernia, som är en stor leverantör av utbildning till Arbetsförmedlingen.

Vid gruppdiskussionen fick han ett kuvert med 1 000 kronor av företaget.

Personalansvarsnämnden menar att omständigheterna inte utgör saklig grund för uppsägning. Men om det visar sig att anmälan för mutbrott inte leder till åtal eller dom finns det skäl för nämnden att ta ställning till om han ska få någon disciplinpåföljd.

Två fackliga ledamöter i personalansvarsnämnden – från ST och Saco – reserverade sig. De tyckte att ärendet skulle avskrivas helt, eftersom det inte finns skälig misstanke om mutbrott.

Även en annan anställd tog emot ett kuvert, men hon gjorde ansträngningar för att lämna tillbaka pengarna och misstänks därför inte för brott. Hon fattar inte heller beslut om arbetsmarknadsutbildningar. Personalansvarsnämnden avskrev ärendet.

Mer läsning

Annons